Sezon placków cukiniowych za nami, zatem pora na jesienne placuszki z marchewki. Pyszne, słodkie słodyczą marchewki, miła odmiana dla panujących placków ziemniaczanych. Pyszne same w sobie. Rumiane, chrupiące, z delikatnie przysmażonym brzegiem. Świetne z kwaśną śmietaną lub sosem pieczarkowym. Zresztą możliwości jest bez liku.

Składniki:

  • 500-600 g marchwi
  • 1 cebula
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mączki kukurydzianej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • obrane marchewki zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie zetrzeć cebulę i skropić cytryną, by nie ściemniała. Wymieszać. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą oraz mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, następnie dokładnie wymieszać
  • kłaść małe porcje placuszków (1 łyżka) na średnio rozgrzany olej i smażyć na złoto z obu stron. Placuszki bardzo szybko nabierają koloru. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *