Biało — czarne kruche świderki

Domowe maślane ciasteczka, biało-czarne, czyli dwa w jednym. Zadowolą miłośników jasnych i czekoladowych ciasteczek. Dużo mniej przy nich pracy, bo odpada mozolne wycinanie foremką. Wystarcz złożyć dwa płaty ciasta, pociąć, skręcić i gotowe. Bardzo łatwo je zrobić i pięknie się prezentują. Na drugi dzień zdecydowanie smaczniejsze.

Składniki:

  • 300 g maki orkiszowej
  • 75 g cukru/ksylitolu
  • na czubek noża proszku do pieczenia
  • 1 jajko M
  • szczypta soli
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżka mleka
  • na ciemne ciasto:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mąki

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady
  • 40 ml śmietany kremówki

Wykonanie:

  • na ciemne ciasto rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
  • składniki na ciasto wymieszać hakiem, początkowo na najniższych obrotach, potem zwiększyć i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. w połowę wmieszać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę z 2 łyżkami maki. Uformować kule i odłożyć ciasto na 30 minut do lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180`C
  • kolejno, dwa kawałki ciasta na blacie podsypanym mąką rozwałkować na kwadrat 24 × 24 cm. Jeden kwadrat cienko posmarować mlekiem i przy pomocy wałka nałożyć na niego drugi rozwałkowany kawałek ciasta i lekko docinać. Przeciąć złożone ciasto na trzy 8-cm pasy. Pas podzielić na 12 około 2-cm kawałków. Każdy pasek ciasta skręcić wokół osi i układać na blaszce. Piec około 15 minut. Studzić na kratce
  • do gorącej kremówki dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. W rogu woreczka foliowego wykałaczką zrobić dziurkę i napełnić rozpuszczoną czekoladą. Połowę ciasteczka udekorować paseczkami z czekolady. Odstawić do zastygnięcia. W szczelnie zamkniętym pudełku można przechowywać do 3 tygodni

SMACZNEGO!

Źródło: Meine Familie & Ich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *