Domowe maślane ciasteczka, biało-czarne, czyli dwa w jednym. Zadowolą miłośników jasnych i czekoladowych ciasteczek. Dużo mniej przy nich pracy, bo odpada mozolne wycinanie foremką. Wystarcz złożyć dwa płaty ciasta, pociąć, skręcić i gotowe. Bardzo łatwo je zrobić i pięknie się prezentują. Na drugi dzień zdecydowanie smaczniejsze.
Składniki:
- 300 g maki orkiszowej
- 75 g cukru/ksylitolu
- na czubek noża proszku do pieczenia
- 1 jajko M
- szczypta soli
- 150 g miękkiego masła
- 1 łyżka mleka
- na ciemne ciasto:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mąki
Dodatkowo:
- 50 g czekolady
- 40 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
- na ciemne ciasto rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
- składniki na ciasto wymieszać hakiem, początkowo na najniższych obrotach, potem zwiększyć i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. w połowę wmieszać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę z 2 łyżkami maki. Uformować kule i odłożyć ciasto na 30 minut do lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180`C
- kolejno, dwa kawałki ciasta na blacie podsypanym mąką rozwałkować na kwadrat 24 × 24 cm. Jeden kwadrat cienko posmarować mlekiem i przy pomocy wałka nałożyć na niego drugi rozwałkowany kawałek ciasta i lekko docinać. Przeciąć złożone ciasto na trzy 8-cm pasy. Pas podzielić na 12 około 2-cm kawałków. Każdy pasek ciasta skręcić wokół osi i układać na blaszce. Piec około 15 minut. Studzić na kratce
- do gorącej kremówki dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. W rogu woreczka foliowego wykałaczką zrobić dziurkę i napełnić rozpuszczoną czekoladą. Połowę ciasteczka udekorować paseczkami z czekolady. Odstawić do zastygnięcia. W szczelnie zamkniętym pudełku można przechowywać do 3 tygodni
SMACZNEGO!
Źródło: Meine Familie & Ich
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂