Gofry piernikowe z orzechami i rodzynkami

Zapraszam na aromatyczne, pachnące cynamonem i przyprawami korzennymi gofry. Bardzo proste do przygotowania, ponieważ ograniczają się jedynie do wymieszania składników. Nie ma tu potrzeby oddzielnego ubijania piany.

Proste i pyszne za sprawą dodatków — przyprawy piernikowej orzechów włoskich i rodzynek. To zdecydowanie najlepsze gofry, jakie ostatnio jadłam. Możesz przygotować od razu podwójną porcję, bo odgrzewane są jeszcze smaczniejsze i bardzo chrupkie.

Składniki na 6 sztuk:

  • 1 czubata szklanka mąki orkiszowej (pół/pół 630 z pełnoziarnistą) – 170 g 
  • niecała szklanka mleka – 150 ml
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki roztopionego masła lub 1/6 szklanki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 40 g orzechów włoskich
  • 40 g rodzynków

Wykonanie:

  • wszystkie składniki wymieszać rózgą miksera. Na koniec wmieszać posiekane orzechy i rodzynki. Odstawić przynajmniej na 30 minut, lepiej na 1 godzinę
  • piec w nagrzanej, lekko posmarowanej masłem gofrownicy wg wskazań instrukcji. U mnie 2,5 minuty
  • posypać cukrem pudrem (u mnie zmielony ksylitol)

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *