Zapraszam na aromatyczne, pachnฤ
ce cynamonem i przyprawami korzennymi gofry. Bardzo proste do przygotowania, poniewaลผ ograniczajฤ
siฤ jedynie do wymieszania skลadnikรณw. Nie ma tu potrzeby oddzielnego ubijania piany.
Proste i pyszne za sprawฤ
dodatkรณw โ przyprawy piernikowej orzechรณw wลoskich i rodzynek. To zdecydowanie najlepsze gofry, jakie ostatnio jadลam. Moลผesz przygotowaฤ od razu podwรณjnฤ
porcjฤ, bo odgrzewane sฤ
jeszcze smaczniejsze i bardzo chrupkie.
Skลadniki na 6 sztuk:
- 1 czubata szklanka mฤ ki orkiszowej (pรณล/pรณล 630 z peลnoziarnistฤ ) – 170 gย
- niecaลa szklanka mleka – 150 ml
- 1 pลaska ลyลผeczka proszku do pieczenia
- 2 ลyลผki roztopionego masลa lub 1/6 szklanki oleju
- 2 ลyลผki miodu
- 0,5 ลyลผeczki przyprawy piernikowej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 40 g orzechรณw wลoskich
- 40 g rodzynkรณw
Wykonanie:
- wszystkie skลadniki wymieszaฤ rรณzgฤ miksera. Na koniec wmieszaฤ posiekane orzechy i rodzynki. Odstawiฤ przynajmniej na 30 minut, lepiej na 1 godzinฤ
- piec w nagrzanej, lekko posmarowanej masลem gofrownicy wg wskazaล instrukcji. U mnie 2,5 minuty
- posypaฤ cukrem pudrem (u mnie zmielony ksylitol)
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐