Eklerki dulce de leche

Polecam eklerki — idealne na właśnie trwający karnawał. Ekler to podłużne ciastko z parzonego ciasta, po upieczeniu, przekrojone na pół i wypełnione kremem lub bitą śmietaną.

Po raz pierwszy zmierzyłam się z ciastem parzonym i sama nie wiem, czemu nigdy wcześniej nawet nie próbowałam. Pewnie dostojnie puszące się ptysie (ptysie i eklerki to to samo ciasto) w cukierniach sugerowały, że to prawdziwy cukierniczy majstersztyk. A to jedno z najprostszych ciast. Nie zrobisz zakalca, składniki się nie zważą, naprawdę trudno je zepsuć.

Eklerki upiekłam z mąki orkiszowej, a tradycyjny krem budyniowy zastąpiłam mascarpone z dulce de leche. Nie ma prostszego kremu do przygotowania, a smak rewelacyjny! Wierzchy dodatkowo oblane czekoladą — po prostu „niebo w gębie”. Bardzo, bardzo polecam!

Składniki na ciasto (około 30 sztuk):

  • 125 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 250 g wody
  • 4-6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na krem:

  • 300 g mascarpone
  • 150 g płynnego dulce de leche

Składniki na polewę

  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 60 g gorzkiej czekolady

Wykonanie: 

  • wodę zagotować ze szczyptą soli i masłem, zmniejszyć ogień — dodać mąkę i dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki wymieszać. Mieszać, aż masa zbije się w kulę i będzie jednorodna i gładka. Odstawić do przestudzenia
  • do przestygniętej (ale nie zimnej) masy wbijać po 1 jajku i dokładnie wyrabiać (mieszałam mikserem). Następne jajko dodawać dopiero wtedy, gdy pierwsze dokładnie połączy się z masą. Dodać proszek do pieczenia. Masa powinna być zwięzła i gęsta. Gdy ciasto ma odpowiednią konsystencję po dodaniu 4 jajek nie ich dodawać więcej
  • ciasto umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 8-10 cm paski ciasta zachowując odstępy, bo ciasto urośnie podczas pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 `C (lekko zaparować) i piec 20-25 minut na złoty kolor. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Jeszcze ciepłe eklerki przeciąć wzdłuż na pół
  • zagotować w rondelku śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Zanurzać w czekoladzie czapeczki eklerków (użyłam wykałaczki) i odstawiać na kratkę do wyschnięcia
  • serek mascarpone umieścić w misce, dodać płynne dulce de leche i miksować kilka minut do otrzymania puszystej masy
  • na dolną część eklerka nakładać za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego gwiazdką krem, przykryć czekoladową czapeczką. Gotowe!

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Uwagi:
Płynne dulce de leche — użyłam z puszki Nestle „Milch Mädchen”. Jeśli używasz kremu krówkowego, musisz go najpierw upłynnić. Zagotować krem z puszki ze śmietaną kremówką cały czas mieszając, aż będzie idealnie gładki i płynny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *