Polecam eklerki โ idealne na wลaลnie trwajฤ
cy karnawaล. Ekler to podลuลผne ciastko z parzonego ciasta, po upieczeniu, przekrojone na pรณล i wypeลnione kremem lub bitฤ
ลmietanฤ
.
Po raz pierwszy zmierzyลam siฤ z ciastem parzonym i sama nie wiem, czemu nigdy wczeลniej nawet nie prรณbowaลam. Pewnie dostojnie puszฤ
ce siฤ ptysie (ptysie i eklerki to to samo ciasto) w cukierniach sugerowaลy, ลผe to prawdziwy cukierniczy majstersztyk. A to jedno z najprostszych ciast. Nie zrobisz zakalca, skลadniki siฤ nie zwaลผฤ
, naprawdฤ trudno je zepsuฤ.
Eklerki upiekลam z mฤ
ki orkiszowej, a tradycyjny krem budyniowy zastฤ
piลam mascarpone z dulce de leche. Nie ma prostszego kremu do przygotowania, a smak rewelacyjny! Wierzchy dodatkowo oblane czekoladฤ
โ po prostu „niebo w gฤbie”. Bardzo, bardzo polecam!
Skลadniki na ciasto (okoลo 30 sztuk):
- 125 g mฤ ki pszennej
- 80 g masลa
- 250 g wody
- 4-6 jajek
- 1 ลyลผeczka proszku do pieczenia
- 1 ลyลผeczka cukru waniliowego
Skลadniki na krem:
- 300 g mascarpone
- 150 g pลynnego dulce de leche
Skลadniki na polewฤ
- 4 ลyลผki ลmietany kremรณwki
- 60 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:ย
- wodฤ zagotowaฤ ze szczyptฤ soli i masลem, zmniejszyฤ ogieล โ dodaฤ mฤ kฤ i dokลadnie przy pomocy drewnianej ลyลผki wymieszaฤ.ย Mieszaฤ, aลผ masa zbije siฤ w kulฤ i bฤdzie jednorodna i gลadka. Odstawiฤ do przestudzenia
- do przestygniฤtej (ale nie zimnej) masy wbijaฤ po 1 jajku i dokลadnie wyrabiaฤ (mieszaลam mikserem). Nastฤpne jajko dodawaฤ dopiero wtedy, gdy pierwsze dokลadnie poลฤ czy siฤ z masฤ . Dodaฤ proszek do pieczenia. Masa powinna byฤ zwiฤzลa i gฤsta. Gdy ciasto ma odpowiedniฤ konsystencjฤ po dodaniu 4 jajek nie ich dodawaฤ wiฤcej
- ciasto umieลciฤ w rฤkawie cukierniczym z koลcรณwkฤ w ksztaลcie gwiazdki i wyciskaฤ na blachฤ wyลoลผonฤ papierem do pieczenia 8-10 cm paski ciasta zachowujฤ c odstฤpy, bo ciasto uroลnie podczas pieczenia. Wstawiฤ do piekarnika nagrzanego do 220 `C (lekko zaparowaฤ) i piec 20-25 minut na zลoty kolor. Podczas pieczenia nie otwieraฤ piekarnika, bo ciasto opadnie. Jeszcze ciepลe eklerki przeciฤ ฤ wzdลuลผ na pรณล
- zagotowaฤ w rondelku ลmietanฤ kremรณwkฤ, dodaฤ poลamanฤ czekoladฤ i mieszaฤ do rozpuszczenia. Zanurzaฤ w czekoladzie czapeczki eklerkรณw (uลผyลam wykaลaczki) i odstawiaฤ na kratkฤ do wyschniฤcia
- serek mascarpone umieลciฤ w misce, dodaฤ pลynne dulce de leche i miksowaฤ kilka minut do otrzymania puszystej masy
- na dolnฤ czฤลฤ eklerka nakลadaฤ za pomocฤ rฤkawa cukierniczego zakoลczonego gwiazdkฤ krem, przykryฤ czekoladowฤ czapeczkฤ . Gotowe!
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Uwagi:
Pลynne dulce de leche โ uลผyลam z puszki Nestle „Milch Mรคdchen”. Jeลli uลผywasz kremu krรณwkowego, musisz go najpierw upลynniฤ. Zagotowaฤ krem z puszki ze ลmietanฤ
kremรณwkฤ
caลy czas mieszajฤ
c, aลผ bฤdzie idealnie gลadki i pลynny
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐