Polecam eklerki โ€” idealne na wล‚aล›nie trwajฤ…cy karnawaล‚. Ekler to podล‚uลผne ciastko z parzonego ciasta, po upieczeniu, przekrojone na pรณล‚ i wypeล‚nione kremem lub bitฤ… ล›mietanฤ….

Po raz pierwszy zmierzyล‚am siฤ™ z ciastem parzonym i sama nie wiem, czemu nigdy wczeล›niej nawet nie prรณbowaล‚am. Pewnie dostojnie puszฤ…ce siฤ™ ptysie (ptysie i eklerki to to samo ciasto) w cukierniach sugerowaล‚y, ลผe to prawdziwy cukierniczy majstersztyk. A to jedno z najprostszych ciast. Nie zrobisz zakalca, skล‚adniki siฤ™ nie zwaลผฤ…, naprawdฤ™ trudno je zepsuฤ‡.

Eklerki upiekล‚am z mฤ…ki orkiszowej, a tradycyjny krem budyniowy zastฤ…piล‚am mascarpone z dulce de leche. Nie ma prostszego kremu do przygotowania, a smak rewelacyjny! Wierzchy dodatkowo oblane czekoladฤ… โ€” po prostu „niebo w gฤ™bie”. Bardzo, bardzo polecam!

Skล‚adniki na ciasto (okoล‚o 30 sztuk):

  • 125 g mฤ…ki pszennej
  • 80 g masล‚a
  • 250 g wody
  • 4-6 jajek
  • 1 ล‚yลผeczka proszku do pieczenia
  • 1 ล‚yลผeczka cukru waniliowego

Skล‚adniki na krem:

  • 300 g mascarpone
  • 150 g pล‚ynnego dulce de leche

Skล‚adniki na polewฤ™

  • 4 ล‚yลผki ล›mietany kremรณwki
  • 60 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:ย 

  • wodฤ™ zagotowaฤ‡ ze szczyptฤ… soli i masล‚em, zmniejszyฤ‡ ogieล„ โ€” dodaฤ‡ mฤ…kฤ™ i dokล‚adnie przy pomocy drewnianej ล‚yลผki wymieszaฤ‡.ย Mieszaฤ‡, aลผ masa zbije siฤ™ w kulฤ™ i bฤ™dzie jednorodna i gล‚adka. Odstawiฤ‡ do przestudzenia
  • do przestygniฤ™tej (ale nie zimnej) masy wbijaฤ‡ po 1 jajku i dokล‚adnie wyrabiaฤ‡ (mieszaล‚am mikserem). Nastฤ™pne jajko dodawaฤ‡ dopiero wtedy, gdy pierwsze dokล‚adnie poล‚ฤ…czy siฤ™ z masฤ…. Dodaฤ‡ proszek do pieczenia. Masa powinna byฤ‡ zwiฤ™zล‚a i gฤ™sta. Gdy ciasto ma odpowiedniฤ… konsystencjฤ™ po dodaniu 4 jajek nie ich dodawaฤ‡ wiฤ™cej
  • ciasto umieล›ciฤ‡ w rฤ™kawie cukierniczym z koล„cรณwkฤ… w ksztaล‚cie gwiazdki i wyciskaฤ‡ na blachฤ™ wyล‚oลผonฤ… papierem do pieczenia 8-10 cm paski ciasta zachowujฤ…c odstฤ™py, bo ciasto uroล›nie podczas pieczenia. Wstawiฤ‡ do piekarnika nagrzanego do 220 `C (lekko zaparowaฤ‡) i piec 20-25 minut na zล‚oty kolor. Podczas pieczenia nie otwieraฤ‡ piekarnika, bo ciasto opadnie. Jeszcze ciepล‚e eklerki przeciฤ…ฤ‡ wzdล‚uลผ na pรณล‚
  • zagotowaฤ‡ w rondelku ล›mietanฤ™ kremรณwkฤ™, dodaฤ‡ poล‚amanฤ… czekoladฤ™ i mieszaฤ‡ do rozpuszczenia. Zanurzaฤ‡ w czekoladzie czapeczki eklerkรณw (uลผyล‚am wykaล‚aczki) i odstawiaฤ‡ na kratkฤ™ do wyschniฤ™cia
  • serek mascarpone umieล›ciฤ‡ w misce, dodaฤ‡ pล‚ynne dulce de leche i miksowaฤ‡ kilka minut do otrzymania puszystej masy
  • na dolnฤ… czฤ™ล›ฤ‡ eklerka nakล‚adaฤ‡ za pomocฤ… rฤ™kawa cukierniczego zakoล„czonego gwiazdkฤ… krem, przykryฤ‡ czekoladowฤ… czapeczkฤ…. Gotowe!

ลปYCZฤ˜ SMACZNEGO!

Uwagi:
Pล‚ynne dulce de leche โ€” uลผyล‚am z puszki Nestle „Milch Mรคdchen”. Jeล›li uลผywasz kremu krรณwkowego, musisz go najpierw upล‚ynniฤ‡. Zagotowaฤ‡ krem z puszki ze ล›mietanฤ… kremรณwkฤ… caล‚y czas mieszajฤ…c, aลผ bฤ™dzie idealnie gล‚adki i pล‚ynny

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *