Kotlety z dorsza z suszonymi pomidorami i kaparami

Kotlety z dorsza idealnie nadają się na danie główne, lecz na zimno doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek. Kotlety z ryby są mięciutkie i pyszne. Jeśli przeszkadza Ci tranowy posmak morskiej ryby, wystarczy ją co najmniej na godzinę przed przyrządzeniem skropić sokiem z cytryny.

Dzisiejsze kotleciki aromatyzowane dodatkiem suszonych  pomidorów i kaparów zadowolą najwybredniejszych smakoszy. Zapraszam do przepisu.

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 8-10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3-4 łyżki kaparów ze słoiczka
  • 1 jajko
  • sok z cytryny
  • bułka tarta do farszu i do obtaczania
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • z filetów usunąć skórę i ewentualnie pozostałe ości, skropić sokiem z cytryny. Zmielić w maszynce do mięsa
  • odsączyć z zalewy suszone pomidory i kapary, następnie drobno posiekać
  • mielonego dorsza wymieszać z pomidorami i kaparami, dodać jajko, przyprawy, 1-2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za luźna zwiększyć ilość bułki tartej. Dobrze jest przed formowaniem wstawić masę do lodówki
  • wilgotnymi dłońmi formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *