Kotlety z dorsza idealnie nadajฤ
siฤ na danie gลรณwne, lecz na zimno doskonale sprawdzฤ
siฤ jako dodatek do kanapek. Kotlety z ryby sฤ
miฤciutkie i pyszne. Jeลli przeszkadza Ci tranowy posmak morskiej ryby, wystarczy jฤ
co najmniej na godzinฤ przed przyrzฤ
dzeniem skropiฤ sokiem z cytryny.
Dzisiejsze kotleciki aromatyzowane dodatkiem suszonychย pomidorรณw i kaparรณw zadowolฤ
najwybredniejszych smakoszy. Zapraszam do przepisu.
Skลadniki:
- 1 kg filetรณw z dorsza
- 8-10 suszonych pomidorรณw z zalewy
- 3-4 ลyลผki kaparรณw ze sลoiczka
- 1 jajko
- sok z cytryny
- buลka tarta do farszu i do obtaczania
- sรณl
- pieprz
- olej do smaลผenia
Wykonanie:
- z filetรณw usunฤ ฤ skรณrฤ i ewentualnie pozostaลe oลci, skropiฤ sokiem z cytryny. Zmieliฤ w maszynce do miฤsa
- odsฤ czyฤ z zalewy suszone pomidory i kapary, nastฤpnie drobno posiekaฤ
- mielonego dorsza wymieszaฤ z pomidorami i kaparami, dodaฤ jajko, przyprawy, 1-2 ลyลผki buลki tartej i dokลadnie wymieszaฤ. Gdyby masa byลa za luลบna zwiฤkszyฤ iloลฤ buลki tartej. Dobrze jest przed formowaniem wstawiฤ masฤ do lodรณwki
- wilgotnymi dลoลmi formowaฤ kotleciki, obtaczaฤ w buลce tartej i smaลผyฤ na rozgrzanym oleju na zลoty kolor
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐