Zapiekanka z kasslerem, kiszoną kapustą i makaronem

Zapiekanka to doskonały pomysł na szybki, bardzo sycący i niedrogi obiad. Wyjątkowo popularne danie jednogarnkowe, uwielbiane przez wielu smakoszy. Dzisiejsza jest bardzo smaczna i świetna, bo nie wymaga wielu składników. Jeśli lubisz łazanki z kapustą, ta zapiekanka jest dla Ciebie. Łazanki zastępuje sztandarowy niemiecki makaron — Spätzle. Z kiszoną kapustą i kawałkami wędzonego schabu pod chrupiącą pierzynką z przypieczonego sera wyśmienity zimowy obiad.

Zapiekanka ma zwartą konsystencję i pyszną kombinację smaków. Zapraszam do przepisu! 

Składniki:

  • 500 g Kasslera ze schabu
  • 1 cebula — najlepiej czerwona
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 200 ml soku z jabłek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 100 g sera gouda lub innego topliwego

Wykonanie:

  • piekarnik nastawić na 200`C, z termoobiegiem na 180`C
  • Kassler pokroić w kostkę. Obraną cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać kiszoną kapustę, wlać sok z jabłek i poddusić 5-10 minut. Dodać pokrojony Kassler
  • w międzyczasie ugotować Spätzle (lub inny makaron) wg wskazań na opakowaniu, nie dogotowując go. Odcedzić, przelać zimną wodą 
  • śmietanę wymieszać z rozbełtanymi jajkami. Mocno przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać majeranek
  • 1/3 kiszonej kapusty z mięsem wyłożyć w naczyniu do zapiekania, na to połowę makaronu. Powtórzyć warstwy tak, by na górze znajdowała się kapusta. Równomiernie wylać masę śmietanowo-jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 45 minut. 15 minut przed końcem posypać zapiekankę starym serem i zapiekać do zrumienienia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *