Zapiekanka to doskonały pomysł na szybki, bardzo sycący i niedrogi obiad. Wyjątkowo popularne danie jednogarnkowe, uwielbiane przez wielu smakoszy. Dzisiejsza jest bardzo smaczna i świetna, bo nie wymaga wielu składników. Jeśli lubisz łazanki z kapustą, ta zapiekanka jest dla Ciebie. Łazanki zastępuje sztandarowy niemiecki makaron — Spätzle. Z kiszoną kapustą i kawałkami wędzonego schabu pod chrupiącą pierzynką z przypieczonego sera wyśmienity zimowy obiad.
Zapiekanka ma zwartą konsystencję i pyszną kombinację smaków. Zapraszam do przepisu!
Składniki:
- 500 g Kasslera ze schabu
- 1 cebula — najlepiej czerwona
- 2 łyżki oleju
- 500 g kiszonej kapusty
- 200 ml soku z jabłek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 jajka
- 100 g sera gouda lub innego topliwego
Wykonanie:
- piekarnik nastawić na 200`C, z termoobiegiem na 180`C
- Kassler pokroić w kostkę. Obraną cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać kiszoną kapustę, wlać sok z jabłek i poddusić 5-10 minut. Dodać pokrojony Kassler
- w międzyczasie ugotować Spätzle (lub inny makaron) wg wskazań na opakowaniu, nie dogotowując go. Odcedzić, przelać zimną wodą
- śmietanę wymieszać z rozbełtanymi jajkami. Mocno przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać majeranek
- 1/3 kiszonej kapusty z mięsem wyłożyć w naczyniu do zapiekania, na to połowę makaronu. Powtórzyć warstwy tak, by na górze znajdowała się kapusta. Równomiernie wylać masę śmietanowo-jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 45 minut. 15 minut przed końcem posypać zapiekankę starym serem i zapiekać do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂