Brukselka z marchewką

Smaczny i kolorowy dodatek do zimowego obiadu. Słodycz marchewki doskonale komponuje się z lekką goryczką brukselki. Marchewka i brukselka uduszone w śmietanowym sosie al dente smakują naprawdę doskonale.

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 200 g marchewki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 100 ml śmietany kremówki+50 ml wody
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  • brukselkę umyć, podciąć ogonki i przeciąć na pół. Marchewkę obrać i pokroić skośnie w 1 cm plasterki
  • w rondlu rozpuścić łyżkę masła, dodać warzywa i posmażyć około 2 minut. Dodać sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru, następnie podlać śmietaną i odrobiną wody. Dusić na średnim ogniu około 10-15 minut. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić solą i dodać skórkę otartą z cytryny
  • podawać z natką zielonej pietruszki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *