Smaczny i kolorowy dodatek do zimowego obiadu. Słodycz marchewki doskonale komponuje się z lekką goryczką brukselki. Marchewka i brukselka uduszone w śmietanowym sosie al dente smakują naprawdę doskonale.
Składniki:
- 300 g brukselki
- 200 g marchewki
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- cukier
- 100 ml śmietany kremówki+50 ml wody
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- natka pietruszki
Wykonanie:
- brukselkę umyć, podciąć ogonki i przeciąć na pół. Marchewkę obrać i pokroić skośnie w 1 cm plasterki
- w rondlu rozpuścić łyżkę masła, dodać warzywa i posmażyć około 2 minut. Dodać sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru, następnie podlać śmietaną i odrobiną wody. Dusić na średnim ogniu około 10-15 minut. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić solą i dodać skórkę otartą z cytryny
- podawać z natką zielonej pietruszki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂