Rustykalny sernik z orzeszkami ziemnymi

Nadprodukcja masła orzechowego zaowocowała tym oto sernikiem. Sernik dla koneserów, bo wielbiciele orzeszków ziemnych będą zachwyceni jego smakiem. Masło orzechowe występuje w masie serowej, nadając sernikowi delikatny orzechowy posmak i wspaniałą aksamitną konsystencję. Sernik wykańcza słodki karmel z chrupiącymi orzeszkami.

Zamiast zmielonych kupnych ciasteczek pełnych tłuszczy trans zrobiłam spód sernika samodzielnie. Z mąki pełnoziarnistej, również z dodatkiem orzeszków ziemnych w rustykalnym stylu, mocno chrupiący, dokładnie otula kremowe wnętrze. Słodki karmel doskonale komponuje się z solonymi orzeszkami. Spotkało mnie małe rozczarowanie, przy produkcji karmelu z ksylitolu, ponieważ podgrzewany ksylitol niestety nie karmelizuje, choć internetowe przepisy zapewniały, że i owszem. „Udawany” karmel dokończyłam, był pyszny, tylko po całkowitym schłodzeniu niestety się scukrzył. Sernik upiekłam w foremce o średnicy 20 cm.  

Składniki na spód:

  • 180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 5 łyżek mielonych orzeszków ziemnych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ksylitolu/cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki lodowatej wody

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera 3x mielonego
  • 200 g masła orzechowego
  • 2 jaja L
  • 160 g ksylitolu/cukru
  • 2 łyżki mączki kukurydzianej/Mondaminy

Składniki na karmel:

  • 100 g ksylitolu/cukru
  • 1 łyżka wody
  • 65 g masła
  • 5 łyżek śmietany kremówki

Dodatkowo: 

  • orzeszki do przybrania

Wykonanie:

  • orzeszki zmielić w młynku, bardzo krótko, dosłownie kilka sekund. Mąkę i cukier wymieszać z drobno pokrojonym zimnym masłem na mokry piasek. Dodać orzeszki,  jajko i miksować dalej, aż ciasto zacznie zlepiać się w kulę. Pod koniec dodać wodę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Drugą wylepić bok tortownicy, wysmarowanej uprzednio masłem. Wstawić do lodówki
  • ser wymieszać z cukrem, mączką kukurydzianą i masłem orzechowym. Na koniec wbić kolejno po 1 jajku i wymieszać tylko do połączenia składników. Wylać do przygotowanej foremki. Piec 15 minut w 180`C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160`C i piec 45 minut. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce
  • na patelnię wsypać ksylitol, dodać łyżkę wody i rozpuścić. Po kilku minutach podgrzewania zacznie nabierać lekko karmelowej barwy, niestety nadal pozostanie płynny, ponieważ ksylitol nie karmelizuje. Wmieszać masło i dodać śmietankę cały czas mieszając. Po dodaniu śmietanki zgęstnieje i po lekkim ostudzeniu jest gotowy do spożycia. Niestety po całkowitym wystygnięciu się scukrzy. Jeśli chcesz się cieszyć smakowitym karmelem, musisz do jego przygotowania niestety użyć cukru. 
  • przed podaniem wierzch sernika udekorować przygotowanym karmelem i posypać orzeszkami ziemnymi. Resztą sosu polewać kawałki sernika na talerzykach. Sos z ksylitolu podgrzać przed podaniem (rozpuści sie na nowo i będzie idealnie gładki)

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *