Nadprodukcja masลa orzechowego zaowocowaลa tym oto sernikiem. Sernik dla koneserรณw, bo wielbiciele orzeszkรณw ziemnych bฤdฤ
zachwyceni jego smakiem. Masลo orzechowe wystฤpuje w masie serowej, nadajฤ
c sernikowi delikatny orzechowy posmak i wspaniaลฤ
aksamitnฤ
konsystencjฤ. Sernik wykaลcza sลodki karmel z chrupiฤ
cymi orzeszkami.
Zamiast zmielonych kupnych ciasteczek peลnych tลuszczy trans zrobiลam spรณd sernika samodzielnie. Z mฤ
ki peลnoziarnistej, rรณwnieลผ z dodatkiem orzeszkรณw ziemnych w rustykalnym stylu, mocno chrupiฤ
cy, dokลadnie otula kremowe wnฤtrze. Sลodki karmel doskonale komponuje siฤ z solonymi orzeszkami. Spotkaลo mnie maลe rozczarowanie, przy produkcji karmelu z ksylitolu, poniewaลผ podgrzewany ksylitol niestety nie karmelizuje, choฤ internetowe przepisy zapewniaลy, ลผe i owszem. „Udawany” karmel dokoลczyลam, byล pyszny, tylko po caลkowitym schลodzeniu niestety siฤ scukrzyล. Sernik upiekลam w foremce o ลrednicy 20 cm. ย
- 180 g mฤ ki orkiszowej peลnoziarnistej
- 5 ลyลผek mielonych orzeszkรณw ziemnych
- 1 jajko
- 1 ลyลผka ksylitolu/cukru
- 100 g masลa
- 2 ลyลผki lodowatej wody
Skลadniki na masฤ serowฤ :
- 500 g sera 3x mielonego
- 200 g masลa orzechowego
- 2 jaja L
- 160 g ksylitolu/cukru
- 2 ลyลผki mฤ czki kukurydzianej/Mondaminy
Skลadniki na karmel:
- 100 g ksylitolu/cukru
- 1 ลyลผka wody
- 65 g masลa
- 5 ลyลผek ลmietany kremรณwki
Dodatkowo:ย
- orzeszki do przybrania
Wykonanie:
- orzeszki zmieliฤ w mลynku, bardzo krรณtko, dosลownie kilka sekund. Mฤ kฤ i cukier wymieszaฤ z drobno pokrojonym zimnym masลem na mokry piasek. Dodaฤ orzeszki, jajko i miksowaฤ dalej, aลผ ciasto zacznie zlepiaฤ siฤ w kulฤ. Pod koniec dodaฤ wodฤ. Ciasto podzieliฤ na 2 czฤลci. Jednฤ rozwaลkowaฤ i wyลoลผyฤ dno tortownicy wyลcielonej papierem do pieczenia. Drugฤ wylepiฤ bok tortownicy, wysmarowanej uprzednio masลem. Wstawiฤ do lodรณwki
- ser wymieszaฤ z cukrem, mฤ czkฤ kukurydzianฤ i masลem orzechowym. Na koniec wbiฤ kolejno po 1 jajku i wymieszaฤ tylko do poลฤ czenia skลadnikรณw. Wylaฤ do przygotowanej foremki. Piec 15 minut w 180`C 15 minut, nastฤpnie zmniejszyฤ temperaturฤ do 160`C i piec 45 minut. Poczฤ tkowo studziฤ w uchylonym piekarniku, nastฤpnie na kratce
- na patelniฤ wsypaฤ ksylitol, dodaฤ ลyลผkฤ wody i rozpuลciฤ. Po kilku minutach podgrzewania zacznie nabieraฤ lekko karmelowej barwy, niestety nadal pozostanie pลynny, poniewaลผ ksylitol nie karmelizuje. Wmieszaฤ masลo i dodaฤ ลmietankฤ caลy czas mieszajฤ c. Po dodaniu ลmietanki zgฤstnieje i po lekkim ostudzeniu jest gotowy do spoลผycia. Niestety po caลkowitym wystygniฤciu siฤ scukrzy. Jeลli chcesz siฤ cieszyฤ smakowitym karmelem, musisz do jego przygotowania niestety uลผyฤ cukru.ย
- przed podaniem wierzch sernika udekorowaฤ przygotowanym karmelem i posypaฤ orzeszkami ziemnymi. Resztฤ sosu polewaฤ kawaลki sernika na talerzykach. Sos z ksylitolu podgrzaฤ przed podaniem (rozpuลci sie na nowo i bฤdzie idealnie gลadki)
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐