Na liście ukochanych domowych smaków są oczywiście najsmaczniejsze na świecie domowe kotlety mielone. Kotleciki zachwycą smakiem jeśli użyjesz dobrego produktu.

Pośpiech i brak czasu sprawia, że kupujemy często gotowe mięso mielone. Należy pamiętać, że w pakowanym mięsie mielonym często występują dodatki typu konserwanty, regulatory kwasowości, stabilizatory — to najłagodniejsza wersja. Tylko wtedy gdy kupimy mięso w kawałku i zmielimy je w domu, będziemy wiedzieć, co tak naprawdę jemy. Warto zatem zrobić to samemu w domu lub poprosić o zmielenie mięsa przy ladzie.

Mielone dla urozmaicenia możemy wzbogacić przeróżnymi dodatkami: serem, pieczarkami pomidorami suszonymi, papryką, serami, ale te najlepsze to te bez żadnych udziwnień. Dobre mięso, wg mnie łopatka jest najodpowiedniejsza, a dodatek kawałka wędzonego boczku nada kotletom niebywałego aromatu i smaku. Takie kotlety nie są pewnie zbyt dietetyczne, nie mają jednak sobie równych.

Składniki:

  • 800 g mięsa z łopatki lub mieszanego wieprzowego
  • 100-150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • bułka tarta do obtoczenia
  • smalec lub olej do smażenia

Wykonanie:

  • mięso umyć, obrać z powięzi, skóry i ścięgien, pokroić w grubą kostkę
  • bułkę namoczyć w ciepłym mleku lub mleku wymieszanym pół na pół z wodą. Bułka rozluźni mięso i sprawi, że kotlety będą miękkie i soczyste. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki 
  • mięso zemleć, na końcu dodać do mielenia odciśniętą bułkę i cebulę. Do masy dodać jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać. Najlepiej i najdokładniej wymieszać masę ręką. Wilgotnymi dłońmi formować owalne, płaskie kotlety, by przesmażyły się do środka. Podczas smażenia kotlety, ani tak „spuchną”
  • początkowo smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, aby zamknąć mięso i ustabilizować kształt, następnie zmniejszyć ogień i dosmażać po kilka minut z obu stron na złoty kolor. Nie „dziobać” kotletów w trakcie smażenia widelcem, ponieważ wypłyną z nich soki, a kotlety będą wiórowate i suche. Do przewracania najlepiej używać łopatki. Nie należy żałować tłuszczu, bo paradoksalnie im więcej tłuszczu użyjesz do smażenia, tym mniej tłuszczu wchłonie mięso
  • gorące podawać z ulubionymi dodatkami, na zimno używać zamiast wędliny do kanapek  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *