Na liล›cie ukochanych domowych smakรณw sฤ… oczywiล›cie najsmaczniejsze na ล›wiecie domowe kotlety mielone. Kotleciki zachwycฤ… smakiem jeล›li uลผyjesz dobrego produktu.

Poล›piech i brak czasu sprawia, ลผe kupujemy czฤ™sto gotowe miฤ™so mielone. Naleลผy pamiฤ™taฤ‡, ลผe w pakowanym miฤ™sie mielonym czฤ™sto wystฤ™pujฤ… dodatki typu konserwanty, regulatory kwasowoล›ci, stabilizatory โ€” to najล‚agodniejsza wersja. Tylko wtedy gdy kupimy miฤ™so w kawaล‚ku i zmielimy je w domu, bฤ™dziemy wiedzieฤ‡, co tak naprawdฤ™ jemy. Warto zatem zrobiฤ‡ to samemu w domu lub poprosiฤ‡ o zmielenie miฤ™sa przy ladzie.

Mielone dla urozmaicenia moลผemy wzbogaciฤ‡ przerรณลผnymi dodatkami: serem, pieczarkami pomidorami suszonymi, paprykฤ…, serami, ale te najlepsze to te bez ลผadnych udziwnieล„. Dobre miฤ™so, wg mnie ล‚opatka jest najodpowiedniejsza, a dodatek kawaล‚ka wฤ™dzonego boczku nada kotletom niebywaล‚ego aromatu i smaku. Takie kotlety nie sฤ… pewnie zbyt dietetyczne, nie majฤ… jednak sobie rรณwnych.

Skล‚adniki:

  • 800 g miฤ™sa z ล‚opatki lub mieszanego wieprzowego
  • 100-150 g wฤ™dzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa buล‚ka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 pล‚aska ล‚yลผeczka soli
  • 0,5 ล‚yลผeczki pieprzu
  • buล‚ka tarta do obtoczenia
  • smalec lub olej do smaลผenia

Wykonanie:

  • miฤ™so umyฤ‡, obraฤ‡ z powiฤ™zi, skรณry i ล›ciฤ™gien, pokroiฤ‡ w grubฤ… kostkฤ™
  • buล‚kฤ™ namoczyฤ‡ w ciepล‚ym mleku lub mleku wymieszanym pรณล‚ na pรณล‚ z wodฤ…. Buล‚ka rozluลบni miฤ™so i sprawi, ลผe kotlety bฤ™dฤ… miฤ™kkie i soczyste. Cebulฤ™ obraฤ‡, pokroiฤ‡ w ฤ‡wiartki 
  • miฤ™so zemleฤ‡, na koล„cu dodaฤ‡ do mielenia odciล›niฤ™tฤ… buล‚kฤ™ i cebulฤ™. Do masy dodaฤ‡ jajko, przyprawy i dokล‚adnie wymieszaฤ‡. Najlepiej i najdokล‚adniej wymieszaฤ‡ masฤ™ rฤ™kฤ…. Wilgotnymi dล‚oล„mi formowaฤ‡ owalne, pล‚askie kotlety, by przesmaลผyล‚y siฤ™ do ล›rodka. Podczas smaลผenia kotlety, ani tak „spuchnฤ…”
  • poczฤ…tkowo smaลผyฤ‡ na mocno rozgrzanym tล‚uszczu, aby zamknฤ…ฤ‡ miฤ™so i ustabilizowaฤ‡ ksztaล‚t, nastฤ™pnie zmniejszyฤ‡ ogieล„ i dosmaลผaฤ‡ po kilka minut z obu stron na zล‚oty kolor. Nie „dziobaฤ‡” kotletรณw w trakcie smaลผenia widelcem, poniewaลผ wypล‚ynฤ… z nich soki, a kotlety bฤ™dฤ… wiรณrowate i suche. Do przewracania najlepiej uลผywaฤ‡ ล‚opatki. Nie naleลผy ลผaล‚owaฤ‡ tล‚uszczu, bo paradoksalnie im wiฤ™cej tล‚uszczu uลผyjesz do smaลผenia, tym mniej tล‚uszczu wchล‚onie miฤ™so
  • gorฤ…ce podawaฤ‡ z ulubionymi dodatkami, na zimno uลผywaฤ‡ zamiast wฤ™dliny do kanapek  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *