Na liลcie ukochanych domowych smakรณw sฤ
oczywiลcie najsmaczniejsze na ลwiecie domowe kotlety mielone. Kotleciki zachwycฤ
smakiem jeลli uลผyjesz dobrego produktu.
Poลpiech i brak czasu sprawia, ลผe kupujemy czฤsto gotowe miฤso mielone. Naleลผy pamiฤtaฤ, ลผe w pakowanym miฤsie mielonym czฤsto wystฤpujฤ
dodatki typu konserwanty, regulatory kwasowoลci, stabilizatory โ to najลagodniejsza wersja. Tylko wtedy gdy kupimy miฤso w kawaลku i zmielimy je w domu, bฤdziemy wiedzieฤ, co tak naprawdฤ jemy. Warto zatem zrobiฤ to samemu w domu lub poprosiฤ o zmielenie miฤsa przy ladzie.
Mielone dla urozmaicenia moลผemy wzbogaciฤ przerรณลผnymi dodatkami: serem, pieczarkami pomidorami suszonymi, paprykฤ
, serami, ale te najlepsze to te bez ลผadnych udziwnieล. Dobre miฤso, wg mnie ลopatka jest najodpowiedniejsza, a dodatek kawaลka wฤdzonego boczku nada kotletom niebywaลego aromatu i smaku. Takie kotlety nie sฤ
pewnie zbyt dietetyczne, nie majฤ
jednak sobie rรณwnych.
Skลadniki:
- 800 g miฤsa z ลopatki lub mieszanego wieprzowego
- 100-150 g wฤdzonego boczku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 czerstwa buลka
- 1 szklanka mleka
- 1 pลaska ลyลผeczka soli
- 0,5 ลyลผeczki pieprzu
- buลka tarta do obtoczenia
- smalec lub olej do smaลผenia
Wykonanie:
- miฤso umyฤ, obraฤ z powiฤzi, skรณry i ลciฤgien, pokroiฤ w grubฤ kostkฤ
- buลkฤ namoczyฤ w ciepลym mleku lub mleku wymieszanym pรณล na pรณล z wodฤ . Buลka rozluลบni miฤso i sprawi, ลผe kotlety bฤdฤ miฤkkie i soczyste. Cebulฤ obraฤ, pokroiฤ w ฤwiartki
- miฤso zemleฤ, na koลcu dodaฤ do mielenia odciลniฤtฤ buลkฤ i cebulฤ. Do masy dodaฤ jajko, przyprawy i dokลadnie wymieszaฤ. Najlepiej i najdokลadniej wymieszaฤ masฤ rฤkฤ . Wilgotnymi dลoลmi formowaฤ owalne, pลaskie kotlety, by przesmaลผyลy siฤ do ลrodka. Podczas smaลผenia kotlety, ani tak „spuchnฤ ”
- poczฤ tkowo smaลผyฤ na mocno rozgrzanym tลuszczu, aby zamknฤ ฤ miฤso i ustabilizowaฤ ksztaลt, nastฤpnie zmniejszyฤ ogieล i dosmaลผaฤ po kilka minut z obu stron na zลoty kolor. Nie „dziobaฤ” kotletรณw w trakcie smaลผenia widelcem, poniewaลผ wypลynฤ z nich soki, a kotlety bฤdฤ wiรณrowate i suche. Do przewracania najlepiej uลผywaฤ ลopatki. Nie naleลผy ลผaลowaฤ tลuszczu, bo paradoksalnie im wiฤcej tลuszczu uลผyjesz do smaลผenia, tym mniej tลuszczu wchลonie miฤso
- gorฤ ce podawaฤ z ulubionymi dodatkami, na zimno uลผywaฤ zamiast wฤdliny do kanapek
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐