Spaghetti i pesto z czosnku niedźwiedziego

Kwiecień to najlepsza pora na czosnek niedźwiedzi. Teraz ma najdelikatniejsze, super smaczne listki, w maju gdy zakwitnie, staje się już łykowaty i niejadalny. Warto włączyć go do diety, bo to istna wiosenna bomba witaminowa, a tradycyjny czosnek pod względem wartości odżywczych bije na głowę, bo to prawdziwy cud natury.

To roślina — jedyna w Europie — najbogatsza w związki siarki. Siarka posiada silne właściwości odtruwające. Zapraszam zatem na wiosenny detoks z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej. Danie jest proste i bardzo szybkie do przygotowania. Nakład pracy nieporównywalny do efektu, jaki zafundujesz swoim kubkom smakowym. Spaghetti smakuje obłędnie. Jedliśmy je już kilka razy z rzędu i już rozglądam się za następną porcją czosnku niedźwiedziego. Pesto, które przygotowałam, jest wielofunkcyjne.

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 100 g listków czosnku niedźwiedziego
  • 45 g orzechów włoskich
  • 5 łyżek oleju kujawskiego słonecznikowego  tłoczonego na zimno
  • 1/3 łyżeczki soli
  • grana padano lub parmezan

Wykonanie:

  • listki czosnku niedźwiedziego umyć i osuszyć w wirówce do sałaty. Oberwać ogonki i pokroić w paski
  • w międzyczasie ugotować makaron wg wskazań na opakowaniu
  • zetrzeć na tarce ser
  • czosnek, orzechy włoskie, olej i sól umieścić w mini rozdrabniaczu i zmiksować na pastę. Gdyby masa stawiała opór, dolać oleju. Część sera można zmiksować — pesto będzie miało jednak ostrzejszy smak
  • odcedzić makaron, odlewając około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
  • makaron wymieszać z pesto czosnkowym (otrzymasz 4 łyżki), częścią startego sera i wodą z gotowania makaronu. Podawać natychmiast po przygotowaniu posypując resztą startego grana padano 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *