Kwiecień to najlepsza pora na czosnek niedźwiedzi. Teraz ma najdelikatniejsze, super smaczne listki, w maju gdy zakwitnie, staje się już łykowaty i niejadalny. Warto włączyć go do diety, bo to istna wiosenna bomba witaminowa, a tradycyjny czosnek pod względem wartości odżywczych bije na głowę, bo to prawdziwy cud natury.
To roślina — jedyna w Europie — najbogatsza w związki siarki. Siarka posiada silne właściwości odtruwające. Zapraszam zatem na wiosenny detoks z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej. Danie jest proste i bardzo szybkie do przygotowania. Nakład pracy nieporównywalny do efektu, jaki zafundujesz swoim kubkom smakowym. Spaghetti smakuje obłędnie. Jedliśmy je już kilka razy z rzędu i już rozglądam się za następną porcją czosnku niedźwiedziego. Pesto, które przygotowałam, jest wielofunkcyjne.
Składniki na 2 porcje:
- 250 g makaronu spaghetti
- 100 g listków czosnku niedźwiedziego
- 45 g orzechów włoskich
- 5 łyżek oleju kujawskiego słonecznikowego tłoczonego na zimno
- 1/3 łyżeczki soli
- grana padano lub parmezan
Wykonanie:
- listki czosnku niedźwiedziego umyć i osuszyć w wirówce do sałaty. Oberwać ogonki i pokroić w paski
- w międzyczasie ugotować makaron wg wskazań na opakowaniu
- zetrzeć na tarce ser
- czosnek, orzechy włoskie, olej i sól umieścić w mini rozdrabniaczu i zmiksować na pastę. Gdyby masa stawiała opór, dolać oleju. Część sera można zmiksować — pesto będzie miało jednak ostrzejszy smak
- odcedzić makaron, odlewając około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
- makaron wymieszać z pesto czosnkowym (otrzymasz 4 łyżki), częścią startego sera i wodą z gotowania makaronu. Podawać natychmiast po przygotowaniu posypując resztą startego grana padano
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂