Wystarczy pokrojone w plasterki banany zamrozić i zmiksować z truskawkami - obecnie ze świeżymi, na mrożone przyjdzie jeszcze czas. Nie ma potrzeby dosładzania, wystarczy użyć dojrzałych, słodkich owoców. Banany są niezawodne, a lody wyjątkowo kremowe i aksamitne. Idealny deser na gorące dni. Polecam!
2 banany
około 200 g truskawek
1 łyżka jogurtu greckiego
Wyknonaie:
- banay obrać, pokroić w plasterki, zapakować do woreczka foliowego i umieścić na noc w zamrażarce
- truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki
- truskawki zblendoweać z łyżka jogurtu, dodać zamrożone banany i zblendoweać do uzyskania jednolitej, kremowej masy
- podawać natychmiast po przygotowaniu, ozdobione listakmi mięty. Jeśli chcesz lody gałkować wstaw pojemnik z lodami na 1 godzinę do zamrażarki lub użyj mrożonych truskawek
4 komentarzy
To jest pomysl! Juz banany sie mroza :-). Jutro beda zdrowe lody :-). Z podanych skladnikow,wyjdzie porcja,taka jak na zdjeciu?
OdpowiedzUsuńZ podanych składników otrzymasz 4 porcje:)
UsuńSezon na truskawki w pełni i grzech byłoby z przepisu nie skorzystać:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, a lody są pyszne:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!