Warto mieć kilka zamrożonych bananów, bo z ich udziałem przygotujesz najszybsze i najprostsze lody. Wystarczy pokrojone w plasterki banany zamrozić i zmiksować z truskawkami — obecnie ze świeżymi, na mrożone przyjdzie jeszcze czas. Nie ma potrzeby dosładzania, wystarczy użyć dojrzałych, słodkich owoców. Banany są niezawodne, a lody wyjątkowo kremowe i aksamitne. Idealny deser na gorące dni. Polecam!
Składniki:
- 2 banany
- około 200 g truskawek
- 1 łyżka jogurtu greckiego
Wykonanie:
- banany obrać, pokroić w plasterki, zapakować do woreczka foliowego i umieścić na noc w zamrażarce
- truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki
- truskawki zblendować z łyżką jogurtu, dodać zamrożone banany i zblendować do uzyskania jednolitej, kremowej masy
- podawać natychmiast po przygotowaniu, ozdobione listkami mięty. Jeśli chcesz lody gałkować wstaw pojemnik z lodami na 1 godzinę do zamrażarki lub użyj mrożonych truskawek
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂