Lody bananowo — truskawkowe

Warto mieć kilka zamrożonych bananów, bo z ich udziałem przygotujesz najszybsze i najprostsze lody. Wystarczy pokrojone w plasterki banany zamrozić i zmiksować z truskawkami — obecnie ze świeżymi, na mrożone przyjdzie jeszcze czas. Nie ma potrzeby dosładzania, wystarczy użyć dojrzałych, słodkich owoców. Banany są niezawodne, a lody wyjątkowo kremowe i aksamitne. Idealny deser na gorące dni. Polecam!

Składniki:

  • 2 banany
  • około 200 g truskawek
  • 1 łyżka jogurtu greckiego

Wykonanie:

  • banany obrać, pokroić w plasterki, zapakować do woreczka foliowego i umieścić na noc w zamrażarce
  • truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki
  • truskawki zblendować z łyżką jogurtu, dodać zamrożone banany i zblendować do uzyskania jednolitej, kremowej masy
  • podawać natychmiast po przygotowaniu, ozdobione listkami mięty. Jeśli chcesz lody gałkować wstaw pojemnik z lodami na 1 godzinę do zamrażarki lub użyj mrożonych truskawek

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *