Rzodkiewka poddana działaniu wysokiej temperatury staje się delikatna i nie dominująca, ponieważ traci całą swoją ostrość. Gotowane rzodkiewki prezentowałam już wcześniej,
dzisiaj kolej na rzodkiewki pieczone.
Soczyste i chrupiące rzodkiewki sprawią, że każde danie stanie się lżejsze. Świetne jako dodatek do pieczonych mięs, tadżinu, kuskusu lub samodzielna przekąska. Przygotowanie jest banalnie proste.
dowolna ilość rzodkiewek
1-2 łyżki oleju
1-2 łyżki sezamu
Wykonanie:
- rzodkiewki i olej umieścić w naczyniu żaroodporym i wymieszać. Posypać rzodkiewki sezamem
- piec rzodkiewki w 200`C przez 30 minut. w trakcie pieczenia można je przemieszać. Wyjąć rzodkiewki z piekarnika, kiedy będą już miękkie. Posypać solą
2 komentarzy
Nigdy nie jadłam rzodkiewek w innej postaci niż na surowo... Ciekawa propozycja.
OdpowiedzUsuńOlu, czas na odmianę:) Gotowane też super smakują, jak małe kalarepki:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!