Fit jagodzianki z kokosową kruszonką

Latem królują drożdżówki z jagodami. Trzeba wykorzystać jagodowy czas i koniecznie je upiec. Są bardzo proste do przygotowania.

Dziś czwarta już wersja jagodzianek. Tym razem masło zastąpiłam super zdrowym tłuszczem, a mianowicie olejem kokosowym. Są tak samo puszyste i mięciutkie, dodatkowo o ulotnym posmaku kokosa. Eksperymentalnie po raz pierwszy użyłam również oleju kokosowego do przygotowania kruszonki. Kruszonka jest bardzo delikatna i bardzo kokosowa, po prostu pyszna. Polecam!

Składniki na 10 bułeczek:

  • 320 g mąki orkiszowej jasnej 700
  • 150 g mleka/mleka kokosowego
  • 1 jajko
  • 40 g oleju kokosowego
  • 40 g cukru/cukru kokosowego
  • 2 łyżeczki drożdży instant lub 20 g świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki orkiszowej 700
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru
  • 50 g oleju kokosowego

Dodatkowo: 

  • szklanka jagód

Wykonanie:

  • składniki na kruszonkę zagnieść do połączenia składników, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce
  • mleko podgrzać w rondelku razem z olejem kokosowym. Nie dopuszczać do zbyt wysokiej temperatury, bo gorące mleko unieczynni działanie drożdży Odstawić i dać czas olejowi kokosowemu, by się rozpuścił
  • składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość 
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 10 części, najlepiej odważając po około 50-55 g. Uformować kulki. Kulkę rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, na środek nałożyć łyżeczkę jagód i 1/2 łyżeczki cukru, następnie zlepić jak pieroga. Układać zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Blaszkę z uformowanymi bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić  do napuszenia na około 20 minut
  • wyrośnięte bułeczki przy pomocy pędzla posmarować mlekiem i posypać kruszonką roztartą między palcami
  • bułeczki piec w 190`C 18 – 20 minut. Studzić na kratce 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *