Latem królują drożdżówki z jagodami. Trzeba wykorzystać jagodowy czas i koniecznie je upiec. Są bardzo proste do przygotowania.
Dziś czwarta już wersja jagodzianek. Tym razem masło zastąpiłam super zdrowym tłuszczem, a mianowicie olejem kokosowym. Są tak samo puszyste i mięciutkie, dodatkowo o ulotnym posmaku kokosa. Eksperymentalnie po raz pierwszy użyłam również oleju kokosowego do przygotowania kruszonki. Kruszonka jest bardzo delikatna i bardzo kokosowa, po prostu pyszna. Polecam!
Składniki na 10 bułeczek:
- 320 g mąki orkiszowej jasnej 700
- 150 g mleka/mleka kokosowego
- 1 jajko
- 40 g oleju kokosowego
- 40 g cukru/cukru kokosowego
- 2 łyżeczki drożdży instant lub 20 g świeżych
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki orkiszowej 700
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru
- 50 g oleju kokosowego
Dodatkowo:
- szklanka jagód
Wykonanie:
- składniki na kruszonkę zagnieść do połączenia składników, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce
- mleko podgrzać w rondelku razem z olejem kokosowym. Nie dopuszczać do zbyt wysokiej temperatury, bo gorące mleko unieczynni działanie drożdży Odstawić i dać czas olejowi kokosowemu, by się rozpuścił
- składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 10 części, najlepiej odważając po około 50-55 g. Uformować kulki. Kulkę rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, na środek nałożyć łyżeczkę jagód i 1/2 łyżeczki cukru, następnie zlepić jak pieroga. Układać zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Blaszkę z uformowanymi bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 20 minut
- wyrośnięte bułeczki przy pomocy pędzla posmarować mlekiem i posypać kruszonką roztartą między palcami
- bułeczki piec w 190`C 18 – 20 minut. Studzić na kratce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂