Idealne kotleciki na letni obiad. Lekkie, delikatne, puszyste i mięciutkie, z dodatkiem surówki pyszny, kompletny obiad na upalne dni. Świetny obiad dla wegetarian i małych niejadków, bo w tej postaci bez szemrania zjedzą kalafiora.

Idealny sposób na wykorzystanie resztek kalafiora i ziemniaków z poprzedniego dnia. Bardzo łatwe do formowania, dzięki dodatkowi ziemniaków są nie tylko sycące, ale nie rozsypują się podczas smażenia. Smaczna odmiana dla mięsnych mielonych.

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki bułki tartej+ do obtaczania
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • w małej ilości wody ugotować al`dente różyczki kalafiora. Po około 7 minutach wyłowić kalafiora i w tej samej wodzie ugotować obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Miękkie ziemniaki odcedzić, dołożyć kalafiora i ubić tłuczkiem do ziemniaków. W masie mogą pozostać kawałki kalafiora
  • poddusić cebulę z czosnkiem. Dodać posiekane kapary. Wymieszać z masą kalafiorowo — ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać jajko i bułkę tartą, następnie dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obydwu stron po kilka minut. Podałam z surówką z kapusty pekińskiej i kiełków brokuła 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *