Nasiona chia najczęściej są wykorzystywane do przygotowania puddingu np. na mleku kokosowym, szczególnie przez entuzjastów zdrowego odżywiania. Dziś podrzucam inny, ciekawy i bardzo smaczny sposób — lemoniadę z chia.

Chia — nasiona szałwii hiszpańskiej, bogate są w cenne składniki, m.in. błonnik, liczne minerały i kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6.

Lemoniada świetnie gasi pragnienie, nawadnia organizm, a przez dodatek chia jest bardzo energetyczna.

Składniki na 2 porcje:

  • 500 – 600 ml wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
  • 2 łyżki nasion chia

Wykonanie:

  • do wysokiej szklanki wsyp nasiona chia, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i syrop z agawy, ewentualnie miód i dopełnij niegazowaną wodą mineralną
  • dokładnie wymieszaj i odstaw napój na około 15-30 minut. W tym czasie nasiona chia napęcznieją, a lemoniada zyska zawiesistą konsystencję
  • wypij razem z nasionami. Możesz dodać kostki lodu, listki mięty lub melisy  

NA ZDROWIE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *