Nasiona chia najczęściej są wykorzystywane do przygotowania puddingu np. na mleku kokosowym, szczególnie przez entuzjastów zdrowego odżywiania. Dziś podrzucam inny, ciekawy i bardzo smaczny sposób - lemoniadę z chia.
Chia - nasina szałwii hiszpańskiej, bogate są w cenne składniki, min. błonnik, liczne minerały i kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6.
Lemoniada świetnie gasi pragnienie, nawadnia organizm, a przez dodatek chia jest bardzo energetyczna.
Składniki na 2 porcje:
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
2 łyżki nasion chia
Wykonanie:
- do wysokiej szklanki wsyp nasiona chia, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i syrop z agawy, ewentalnie miód i dopełnij niegazowaną wodą mineralną
- dokładnie wymieszaj i odstaw napój na około 15-30 minut. W tym czasie nasina chia napęcznieją, a lemoniada zyska zawiesistą konsystencję
- wypij razem z nasinami. Możesz dodać kostki lodu, listki mięty lub melisy
12 komentarzy
Super lemoniada, pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńNie mogę się nie zgodzić:) Pozdrowienia:)
UsuńJa zawsze robiłam puddingi z chia, ale lemoniady jeszcze nie próbowałam :) Wracają upały, więc z chęcią wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPewnie, czas na odmianę:)
UsuńFajnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDzięki, i super smakuje:)
UsuńNigdy nie robilam lemoniady z chia :-). Wyglada apetycznie. Mysle,ze smakuje tez dobrze. Przyznam szczerze,ze obawiam sie,ze to troche taki kisiel :-).
OdpowiedzUsuńSpróbuj, smakuje super:) Ma ciekawą, żelową ale nie kisielowatą konsystencję:)
UsuńJak konsystencja?
OdpowiedzUsuńDelikatnie zawiesista:)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!