Moussaka, sztandarowe danie kuchni greckiej. Zapiekanka przygotowana na bazie bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa przykryte kremowym sosem beszamelowym. Nie musisz wyjeżdżać do Grecji, by poczuć się jak na wakacjach. Proste danie, które bez problemu przygotujesz w domu.

Bakłażana najlepiej zgrillować w piekarniku lub upiec na blaszce, nie tylko wchłonie mniej tłuszczu, ale będzie idealnie miękki. Moussaka jest pyszna, warto pokusić się o przygotowanie tego greckiego specjału. Polecam do wypróbowania!

Składniki:

  • 800 g bakłażana (3-4 sztuki)
  • 4 łyżki oleju

Sos: 

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1/3 szklanka białego wina
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili
  • natka pietruszki

Sos beszamelowy:

  • 30 g masła
  • 30 g mąki (2 płaskie łyżki)
  • 300 ml mleka
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej

Wykonanie:

  • bakłażana pokroić w 1 cm plastry. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować plasterki olejem przy pomocy pędzla. Piec około 8 minut do zrumienienia, następnie plastry bakłażana odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 8-10 minut do zrumienienia. Upieczone zdjąć z blachy i odłożyć na talerz
  • na dużej patelni zeszklić na oleju drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso i obsmażyć około 5 minut. Dolać wino, a za kilka minut dodać resztę składników. Dusić 40 minut do odparowania nadmiaru wody
  • roztopić na patelni masło, dodać mąkę i mieszając zrobić jasną zasmażkę. Cały czas mieszając wlewać mleko i doprowadzić sos do zagotowania. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, na koniec wmieszać połowę startego sera
  • naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Bakłażany podzielić na 3 porcję. Na dno naczynia wyłożyć 1-szą porcję bakłażana, następnie porcję mięsa, 2-gą porcję bakłażana i porcję mięsa, i 3-cią porcję bakłażana. Na górze zapiekanki rozprowadzić równomiernie sos beszamelowy i rozsypać resztę startego parmezanu
  • piec w 180`C przez około 35 minut do zrumienienia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *