Moussaka, sztandarowe danie kuchni greckiej. Zapiekanka przygotowana na bazie bakลaลผana, pomidorรณw i mielonego miฤsa przykryte kremowym sosem beszamelowym. Nie musisz wyjeลผdลผaฤ do Grecji, by poczuฤ siฤ jak na wakacjach. Proste danie, ktรณre bez problemu przygotujesz w domu.
Bakลaลผana najlepiej zgrillowaฤ w piekarniku lub upiec na blaszce, nie tylko wchลonie mniej tลuszczu, ale bฤdzie idealnie miฤkki. Moussaka jest pyszna, warto pokusiฤ siฤ o przygotowanie tego greckiego specjaลu. Polecam do wyprรณbowania!
Skลadniki:
- 800 g bakลaลผanaย (3-4 sztuki)
- 4 ลyลผki oleju
Sos:ย
- 1 cebula
- 1 zฤ bek czosnku
- 500 g mielonego miฤsa
- 1/3 szklanka biaลego wina
- 1 puszka krojonych pomidorรณw
- 1/2 ลyลผeczki cynamonu
- 1 ลyลผeczka suszonego oregano
- 1/2 ลyลผeczka cukru
- sรณl
- pieprz
- szczypta chili
- natka pietruszki
Sos beszamelowy:
- 30 g masลa
- 30 g mฤ ki (2 pลaskie ลyลผki)
- 300 ml mleka
- 1/2 szklanki parmezanu
- sรณl
- pieprz
- gaลka muszkatoลowa
- olej
Wykonanie:
- bakลaลผana pokroiฤ w 1 cm plastry. Uลoลผyฤ na blaszce wyลoลผonej papierem do pieczenia, posmarowaฤ plasterki olejem przy pomocy pฤdzla. Piec okoลo 8 minut do zrumienienia, nastฤpnie plastry bakลaลผana odwrรณciฤ na drugฤ stronฤ i piec kolejne 8-10 minut do zrumienienia. Upieczone zdjฤ ฤ z blachy i odลoลผyฤ na talerz
- na duลผej patelni zeszkliฤ na oleju drobno pokrojonฤ cebulฤ i czosnek. Dodaฤ mielone miฤso i obsmaลผyฤ okoลo 5 minut. Dolaฤ wino, a za kilka minut dodaฤ resztฤ skลadnikรณw. Dusiฤ 40 minut do odparowania nadmiaru wody
- roztopiฤ na patelni masลo, dodaฤ mฤ kฤ i mieszajฤ c zrobiฤ jasnฤ zasmaลผkฤ. Caลy czas mieszajฤ c wlewaฤ mleko i doprowadziฤ sos do zagotowania. Doprawiฤ do smaku solฤ , pieprzem i gaลkฤ muszkatoลowฤ , na koniec wmieszaฤ poลowฤ startego sera
- naczynie do zapiekania wysmarowaฤ masลem. Bakลaลผany podzieliฤ na 3 porcjฤ. Na dno naczynia wyลoลผyฤ 1-szฤ porcjฤ bakลaลผana, nastฤpnie porcjฤ miฤsa, 2-gฤ porcjฤ bakลaลผana i porcjฤ miฤsa, i 3-ciฤ porcjฤ bakลaลผana. Na gรณrze zapiekanki rozprowadziฤ rรณwnomiernie sos beszamelowy i rozsypaฤ resztฤ startego parmezanu
- piec w 180`C przez okoลo 35 minut do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐