Chutney — aronia, śliwka i gruszka

Chutney to rodzaj gęstego słodko-kwaśnego, pikantnego sosu używanego w kuchni indyjskiej, popularny również w krajach europejskich. Dzięki dodatkowi przypraw jest bardzo aromatyczny. Stosowany do potraw mięsnych i wegetariańskich.

Swój sos wzbogaciłam dodatkiem aronii. Zyskał piękny, głęboki rubinowy kolor i ciekawy smak. Polecam!

Składniki:

  • 200 g aronii
  • 450 g śliwek
  • 2 duże gruszki
  • 200 ml soku z jabłek
  • 2 łyżki cukru/miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 5 cm kawałek imbiru
  • kilka goździków
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego

Wykonanie:

  • śliwki odpestkować, pokroić w kostkę. Gruszkę obrać, pokroić w kostkę. Owoce umieścić w rondlu, wlać sok jabłkowy i zagotować. Dodać resztę składników/przypraw i gotować na małym ogniu do zagęszczenia sosu
  • na bieżące spożycie przechowywać w lodówce. Większą ilość umieścić w wyparzonych, małych słoiczkach i zapasteryzować 10 minut w wodzie bliskiej wrzenia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *