środa, 21 września 2016

Chutney aronia&śliwka&gruszka

Chutney to rodzaj gęstego słodko-kwaśnego pikantnego sosu używany w kuchni indyjskiej, popularny również w krajach europejskich. Dzięki dodatkowi przypraw jest bardzo aromatyczny. Stosowany do potraw mięsnych i wegeteriańskich.

Swój sos wzbogaciłam dodatkiem aronii. Zyskał piękny, głęboki rubinowy kolor i ciekawy smak. Polecam!


Skladniki:

200 g aronii
450 g śliwek
2 duże gruszki
200 ml soku z jabłek
2 łyżki cukru/miodu
0,5 łyżeczki cynamonu
5 cm kawałek imbiru
kilka gożdzików
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego

Wykonanie:
  • śliwki odpestkować, pokroić w kostkę. Gruszkę obrać, pokroić w kostkę. Owoce umieścić w rondlu, wlać sok jabłkowy i zagotować. Dodać resztę składników/przypraw i gotować na małym ogniu do zagęszczenia sosu
  • na nieżące spożycie przechowywać w lodówce. Większą ilość umieścić w wyparzonych, małych słoiczkach i zapasteryzować 10 minut w wodzie bliskiej wrzenia
                                                                    SMACZNEGO !
                                                              

2 komentarzy

  1. Przepis super, tylko nie da się go odczytać, poprzez zasłaniające zdjęcie, szkoda czasu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już jest czytelny, zapraszam:) Takie niespodzianki robi czasem komputer, dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!