Swój sos wzbogaciłam dodatkiem aronii. Zyskał piękny, głęboki rubinowy kolor i ciekawy smak. Polecam!
Skladniki:
200 g aronii
450 g śliwek
2 duże gruszki
200 ml soku z jabłek
2 łyżki cukru/miodu
0,5 łyżeczki cynamonu
5 cm kawałek imbiru
kilka gożdzików
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
Wykonanie:
- śliwki odpestkować, pokroić w kostkę. Gruszkę obrać, pokroić w kostkę. Owoce umieścić w rondlu, wlać sok jabłkowy i zagotować. Dodać resztę składników/przypraw i gotować na małym ogniu do zagęszczenia sosu
- na nieżące spożycie przechowywać w lodówce. Większą ilość umieścić w wyparzonych, małych słoiczkach i zapasteryzować 10 minut w wodzie bliskiej wrzenia
2 komentarzy
Przepis super, tylko nie da się go odczytać, poprzez zasłaniające zdjęcie, szkoda czasu
OdpowiedzUsuńJuż jest czytelny, zapraszam:) Takie niespodzianki robi czasem komputer, dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!