Chutney to rodzaj gęstego słodko-kwaśnego, pikantnego sosu używanego w kuchni indyjskiej, popularny również w krajach europejskich. Dzięki dodatkowi przypraw jest bardzo aromatyczny. Stosowany do potraw mięsnych i wegetariańskich.
Swój sos wzbogaciłam dodatkiem aronii. Zyskał piękny, głęboki rubinowy kolor i ciekawy smak. Polecam!
Składniki:
- 200 g aronii
- 450 g śliwek
- 2 duże gruszki
- 200 ml soku z jabłek
- 2 łyżki cukru/miodu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 5 cm kawałek imbiru
- kilka goździków
- 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
Wykonanie:
- śliwki odpestkować, pokroić w kostkę. Gruszkę obrać, pokroić w kostkę. Owoce umieścić w rondlu, wlać sok jabłkowy i zagotować. Dodać resztę składników/przypraw i gotować na małym ogniu do zagęszczenia sosu
- na bieżące spożycie przechowywać w lodówce. Większą ilość umieścić w wyparzonych, małych słoiczkach i zapasteryzować 10 minut w wodzie bliskiej wrzenia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂