Pao de Deus, w polskim tłumaczeniu dosłownie - chleb Boga. Choć chlebek to nie jest, a bułeczki coś w tym jest, bo smakują bosko!
Portugalskie przepisy na słodkości są znakomite, oto właśnie jeden z nich.
Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z grubą, kokosową pierzynką podejrzałam tutaj. Robiłam je już kilka razy z rzędu i smakują wyjątkowo kokosowo.
Wprowadziłam małą innowację i masło zastąpiłam super zdrowym olejem kokosowym (zdrowy jest tylko ten tłoczony na zimno!) i to już prawdziwa petarda kokosowa. Dodatkowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową.
Do bułeczek można wykorzystać sezonowe owoce, są jeszcze smaczniejsze. W tej wersji mogą stanowić pyszne drugie śniadanie dla naszych milusińskich.
Prostota i nieskomplikowane wykonanie, a jaki smak! Warto się skusić!
Przepis dodaję do akcji "Zdrowsza drożdżówka".
320 g mąki orkiszowej jasnej 700
150 ml mleka/mleka kokosowego
1 jajko
skórka z 1/2 cytryny
50 g oleju kokosowego/masła
45-60 g cukru
2 łyżeczki drożdży instant
dodatkowo:
100 g wiórków kokosowych
50 g cukru
2 jajka
dowolne owoce- opcjonalnie- u mnie maliny
Wykonanie:
- mleko podgrzać w garnuszku. Dodać olej kokosowy, by się rozpuścił
- do misy robota odważyć mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem jednolite, gładkie ciasto. Może się lekko lepić. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- 100 g wiórków kokosowych wymieszać z rozbełtami jajkami i cukrem. Odstawić
- wyrośnięte ciasto odgazować uderzając pięścią. Podzielić na 12 równych kawałków, najlepiej odważająć po około 50-52 g. Uformować 12 kulek. Rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, ułożyć po kilka malin i zwiąć w kulkę. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posmarować mlekiem i zwilżonymi dłońmi ulożyć pierzynkę z przygotowanej masy kokosowej
- piec w 180`C 25 minut do zrumienienia

9 komentarzy
Genialne bułeczki <3 Zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńsuper te bułeczki, musze zrobić :)
OdpowiedzUsuńTakie buleczki,to jak marzenie;-). Super apetyczne. Mysle,ze smakuja bosko:-). Przepis wyprobuje. Moze akurat cos z tego wyjdzie:-).
OdpowiedzUsuńWow, chętnie wypróbuję ten przepis :D
OdpowiedzUsuńWiedziałam Nika że powalisz przepisem! :) Dziękuję za dołączenie do akcji Zdrowsza drożdżówka.
OdpowiedzUsuńKochana piszesz że olej kokosowy zdrowy ale zjadany na zimno,bo przecież podczas pieczenia kwasy omega 3 giną w temperaturze...
OdpowiedzUsuńZgadza się, tylko ten tłoczony na zimno jest zdrowy:)
UsuńKochana tutaj użyłaś mąki orkiszowej typ 700,a pisałaś wcześniej że używasz typ 630.jeżeli piszesz w innych przepisach w składzie mąka orkiszowa to masz na myśli typ 630?
OdpowiedzUsuńMąka orkiszowa jasna w Polsce to 700-ka, natomiast w Niemczech jest to mąka 630 i stąd różnice, ponieważ używam zamiennie raz jednej raz drugiej. Różnice niewielkie, właściwie bez znaczenia:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!