Portugalskie pao de deus — boskie bułeczki kokosowe

Pao de Deus, w polskim tłumaczeniu dosłownie – chleb Boga. Choć chlebek to nie jest, a bułeczki coś w tym jest, bo smakują bosko! Portugalskie przepisy na słodkości są znakomite, oto właśnie jeden z nich. Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z grubą, kokosową pierzynką, robiłam już kilka razy z rzędu i smakują wyjątkowo kokosowo.

Wprowadziłam małą innowację i masło zastąpiłam super zdrowym olejem kokosowym (zdrowy jest tylko ten tłoczony na zimno!) i to już prawdziwa petarda kokosowa. Dodatkowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową.

Do bułeczek można wykorzystać sezonowe owoce, są jeszcze smaczniejsze. W tej wersji mogą stanowić pyszne drugie śniadanie dla naszych milusińskich. Prostota i nieskomplikowane wykonanie, a jaki smak! Warto się skusić!

Składniki na 12 sztuk:

  • 320 g mąki orkiszowej jasnej 700
  • 150 ml mleka/mleka kokosowego
  • 1 jajko
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 50 g oleju kokosowego/masła
  • 45-60 g cukru
  • 2 łyżeczki drożdży instant

Dodatkowo:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • dowolne owoce- opcjonalnie- u mnie maliny

Wykonanie:

  • mleko podgrzać w garnuszku. Dodać olej kokosowy, by się rozpuścił 
  • do misy robota odważyć mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem  jednolite, gładkie ciasto. Może się lekko lepić. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • 100 g wiórków kokosowych wymieszać z rozbełtanymi jajkami i cukrem. Odstawić
  • wyrośnięte ciasto odgazować uderzając pięścią. Podzielić na 12 równych kawałków, najlepiej odważając po około 50-52 g. Uformować 12 kulek. Rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, ułożyć po kilka malin i zwinąć w kulkę. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posmarować mlekiem i zwilżonymi dłońmi ułożyć pierzynkę z przygotowanej masy kokosowej
  • piec w 180`C 25 minut do zrumienienia  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *