Pao de Deus, w polskim tłumaczeniu dosłownie – chleb Boga. Choć chlebek to nie jest, a bułeczki coś w tym jest, bo smakują bosko! Portugalskie przepisy na słodkości są znakomite, oto właśnie jeden z nich. Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z grubą, kokosową pierzynką, robiłam już kilka razy z rzędu i smakują wyjątkowo kokosowo.
Wprowadziłam małą innowację i masło zastąpiłam super zdrowym olejem kokosowym (zdrowy jest tylko ten tłoczony na zimno!) i to już prawdziwa petarda kokosowa. Dodatkowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową.
Do bułeczek można wykorzystać sezonowe owoce, są jeszcze smaczniejsze. W tej wersji mogą stanowić pyszne drugie śniadanie dla naszych milusińskich. Prostota i nieskomplikowane wykonanie, a jaki smak! Warto się skusić!
Składniki na 12 sztuk:
- 320 g mąki orkiszowej jasnej 700
- 150 ml mleka/mleka kokosowego
- 1 jajko
- skórka z 1/2 cytryny
- 50 g oleju kokosowego/masła
- 45-60 g cukru
- 2 łyżeczki drożdży instant
Dodatkowo:
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru
- 2 jajka
- dowolne owoce- opcjonalnie- u mnie maliny
Wykonanie:
- mleko podgrzać w garnuszku. Dodać olej kokosowy, by się rozpuścił
- do misy robota odważyć mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem jednolite, gładkie ciasto. Może się lekko lepić. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- 100 g wiórków kokosowych wymieszać z rozbełtanymi jajkami i cukrem. Odstawić
- wyrośnięte ciasto odgazować uderzając pięścią. Podzielić na 12 równych kawałków, najlepiej odważając po około 50-52 g. Uformować 12 kulek. Rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, ułożyć po kilka malin i zwinąć w kulkę. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posmarować mlekiem i zwilżonymi dłońmi ułożyć pierzynkę z przygotowanej masy kokosowej
- piec w 180`C 25 minut do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂