Ziemniaki "jak z ogniska" - to jeszcze jeden smaczny sposób na ziemniaki z piekarnika. Rzeczywiście do złudzenia przypominają te wyjęte z ogniskowego popiołu nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Skorupkę zawdzięczają otoczce z mąki, ogniskowy smak dodatkowi wędzonej soli i wędzonej papryce.
Nareszcie miałam sposobność wypróbować wędzoną sól kupioną już jakiś czas temu. Szczypta wystarczy, by nadać ziemniakom fantastyczny dymny aromat. Polecam do wypróbowania!
Składniki:
około 600 g średnich ziemniaków
2 łyżki mąki
2 płaskie łyżeczki soli
1/3 łyżeczki soli wędzonej
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
Wykonanie:
- ziemniaki dokładnie wyszorować i jeszcze wilgotne obtoczyć w mieszance mąki z solą i papryką. Nadmiar strzepnąć
- ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200`C około 45 minut. Oczywiście, przy większych ziemniakach czas pieczenia odpowiednio się wydłuży. Można sprawdzić wykałaczką, czy są miękkie w środku. Podałam ze śledziem z zalewy octowej. Było pysznie!
8 komentarzy
Zaciekawiłaś mnie tym przepisem - zdecydowanie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak:) Polecam:)
UsuńPrzepis znany, ale wędzona sól to świetna innowacja.
OdpowiedzUsuńZgadza się, dodatek wędzonej soli zwiększa wiarygodność nazwy "jak z ogniska":)
UsuńCiekawy przepis. Jeżeli smakują tak jak te z ogniska, to muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńTo tylko imitacja tych z ogniska, ale bardzo udana:)
UsuńCiekawa jestem efektu, koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńA ziemniaczki z ogniska to jest to :)
Trzeba spróbować! Prawie jak z ogniska!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!