Ziemniaki pieczone „Jak z ogniska”

Ziemniaki „jak z ogniska” – to jeszcze jeden smaczny sposób na ziemniaki z piekarnika. Rzeczywiście do złudzenia przypominają te wyjęte z ogniskowego popiołu nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Skorupkę zawdzięczają otoczce z mąki, ogniskowy smak dodatkowi wędzonej soli i wędzonej papryce.

Nareszcie miałam sposobność wypróbować wędzoną sól kupioną już jakiś czas temu.  Szczypta wystarczy, by nadać ziemniakom fantastyczny dymny aromat. Polecam do wypróbowania!

Składniki:

  • około 600 g średnich ziemniaków
  • 2 łyżki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki soli wędzonej
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki

Wykonanie:

  • ziemniaki dokładnie wyszorować i jeszcze wilgotne obtoczyć w mieszance mąki z solą i papryką. Nadmiar strzepnąć
  • ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200`C około 45 minut. Oczywiście, przy większych ziemniakach czas pieczenia odpowiednio się wydłuży. Można sprawdzić wykałaczką, czy są miękkie w środku. Podałam ze śledziem z zalewy octowej. Było pysznie!

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *