Ziemniaki „jak z ogniska” – to jeszcze jeden smaczny sposรณb na ziemniaki z piekarnika. Rzeczywiลcie do zลudzenia przypominajฤ
te wyjฤte z ogniskowego popioลu nie tylko wyglฤ
dem, ale i smakiem. Skorupkฤ zawdziฤczajฤ
otoczce z mฤ
ki, ogniskowy smak dodatkowi wฤdzonej soli i wฤdzonej papryce.
Nareszcie miaลam sposobnoลฤ wyprรณbowaฤ wฤdzonฤ
sรณl kupionฤ
juลผ jakiล czas temu.ย Szczypta wystarczy, by nadaฤ ziemniakom fantastyczny dymny aromat. Polecam do wyprรณbowania!
Skลadniki:
- okoลo 600 g ลrednich ziemniakรณw
- 2 ลyลผki mฤ ki
- 2 pลaskie ลyลผeczki soli
- 1/3 ลyลผeczki soli wฤdzonej
- 0,5 ลyลผeczki wฤdzonej papryki
Wykonanie:
- ziemniaki dokลadnie wyszorowaฤ i jeszcze wilgotne obtoczyฤ w mieszance mฤ ki z solฤ i paprykฤ . Nadmiar strzepnฤ ฤ
- uลoลผyฤ na blaszce wyลoลผonej papierem do pieczenia i piec w 200`C okoลo 45 minut. Oczywiลcie, przy wiฤkszych ziemniakach czas pieczenia odpowiednio siฤ wydลuลผy. Moลผna sprawdziฤ wykaลaczkฤ , czy sฤ miฤkkie w ลrodku. Podaลam ze ลledziem z zalewy octowej. Byลo pysznie!
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐