Ziemniaki pieczone „Jak z ogniska”

Ziemniaki „jak z ogniska” – to jeszcze jeden smaczny sposรณb na ziemniaki z piekarnika. Rzeczywiล›cie do zล‚udzenia przypominajฤ… te wyjฤ™te z ogniskowego popioล‚u nie tylko wyglฤ…dem, ale i smakiem. Skorupkฤ™ zawdziฤ™czajฤ… otoczce z mฤ…ki, ogniskowy smak dodatkowi wฤ™dzonej soli i wฤ™dzonej papryce.

Nareszcie miaล‚am sposobnoล›ฤ‡ wyprรณbowaฤ‡ wฤ™dzonฤ… sรณl kupionฤ… juลผ jakiล› czas temu.ย  Szczypta wystarczy, by nadaฤ‡ ziemniakom fantastyczny dymny aromat. Polecam do wyprรณbowania!

Skล‚adniki:

  • okoล‚o 600 g ล›rednich ziemniakรณw
  • 2 ล‚yลผki mฤ…ki
  • 2 pล‚askie ล‚yลผeczki soli
  • 1/3 ล‚yลผeczki soli wฤ™dzonej
  • 0,5 ล‚yลผeczki wฤ™dzonej papryki

Wykonanie:

  • ziemniaki dokล‚adnie wyszorowaฤ‡ i jeszcze wilgotne obtoczyฤ‡ w mieszance mฤ…ki z solฤ… i paprykฤ…. Nadmiar strzepnฤ…ฤ‡
  • uล‚oลผyฤ‡ na blaszce wyล‚oลผonej papierem do pieczenia i piec w 200`C okoล‚o 45 minut. Oczywiล›cie, przy wiฤ™kszych ziemniakach czas pieczenia odpowiednio siฤ™ wydล‚uลผy. Moลผna sprawdziฤ‡ wykaล‚aczkฤ…, czy sฤ… miฤ™kkie w ล›rodku. Podaล‚am ze ล›ledziem z zalewy octowej. Byล‚o pysznie!

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *