Babka z dynią? Owszem tak, bo faza dyniowa trwa u mnie w najlepsze. Szkoda by było nie wykorzystać potencjału dyni. Wzmacnia system immunologiczny, co o tej porze roku jest nie do przecenienia, działa odkwaszająco. Ma małą zdolność wiązania azotanów z gleby, dlatego nawet jeśli kupisz dynię w supermarkecie przyniesz do domu okaz eko.
Babka jest w cudownie energetyzującym kolorze, idealna na pochmurne, bure dni. Mięciutka, wilgotna i co dzień to lepsza. Do upieczenia babki użyłam mąki orkiszowej i oleju zamiast masła, same zalety! Jeśli pieczesz babkę z tradycyjnej mąki pszennej dodaj tylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zwiększona porcja przeznaczona jest do cięższej mąki orkiszowej, której tutaj użyłam.
I słodkości mogą być zdrowe!
Składniki:
250 g puree z dynii
4 jajka L
350 g mąki orkiszowej 630
220 g cukru/ksylitolu
150 ml oleju
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
skórka otarta z 1 pomarańczy
kilka łyżek soku z pomarańczy
Wykonanie:
- puree z dynii przygotować wg przepisu z bloga
- jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Jajka powinny potroić objętość. Do masy, cały czas ubijając dodawać porcjami olej i puree z dynii. Na koniec wmieszać porcjami makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę otartą z wyparzonej pomarańczy. Można dodać kilka łyżek soku z pomarańczy
- wlać ciasto do formki. Użyłam foremki silikonowej, która nie wymaga smarowania. Jeśli używasz formy metalowej wysmaruj ją tłuszczem i wysyp mąką
- piec w 170`C 60 minut, do suchego patyczka. Początkowo, około 10 minut studzić w foremce, potem wytrząsnąć babkę i studzić na kratce. Podawać posypaną cukrem pudrem
Na hasło: ZDROWE-GOTOWANIE czytelnicy mojego bloga mogą dokonać w sklepie Dajar zakupów z 10% zniżką. Rabat aktualny do 31.12.2016.
Przepis bierze udział w akcji #Ambition

11 komentarzy
No proszę zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńTen przepis testuje od reki :-). Jeszcze dzisiaj pieke babke. Tez moja foremka,ma takie wzorki :-). Moge uzyc maki orkiszowej typ 700?
OdpowiedzUsuńMożesz, choć do babki zawsze lepsza jest lżejsza mąka. Asekuracyjnie daj 3 łyżeczki proszku do pieczenia:)
UsuńJeśli ktoś ma jakieś wątpliwości czy robić dyniową babkę...zdecydowanie robić :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszna. Wykonałam z mąki orkiszowej 700, z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia i pominęłam cukier waniliowy, ponieważ nie mogłam go znaleźć w czeluściach mieszkania. Komentarz małego testera: "Jest lepsza niż najpyszniejsza czekolada".
Bardzo dziękuję, nam też bardzo smakowała:) Komentarz polecam uwadze czytelników:)
UsuńWitam,wczoraj spędziłam chyba pół dnia na szukaniu przepisu na ciasto dyniowe.Wreszcie trafiłam na Pani bloga.To ciasto urzekło mnie kolorem.
OdpowiedzUsuńPonieważ nie używam mąki orkiszowej,dałam tortową.Zamiast oleju dałam masło rozpuszczone i schłodzone,no i zamiast pomarańczy,dałam otartą skórkę i sok z jednej średniej cytryny.Ciasto wyszło przepyszne.
Uwielbiam zapach skórki cytrynowej,więc to był strzał w dziesiątkę.
Jednym słowem kolor,zapach i smak,marzenie.Pozdrawiam Halina
I mnie dynia urzeka kolorem:) Twoja babka na pewno była jeszcze smaczniejsza, przez użycie lekkiej mąki:)
UsuńFajnie, że mogłam być inspiracją:) Serdecznie pozdrawiam
garnki to podstawa dobrej kuchni
OdpowiedzUsuńBabka jest pyszna, dodaję sok z całej pomarańczy i jest fantastyczny pomarańczowy smak i zapach. Przeraża mnie tylko ilość cukru, jak zmniejszę porcję cukru to również ubije mi się na kogel-mogel???
OdpowiedzUsuńMożesz zmniejszyć, na pewno się ubije:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!