Babka z dynią? Owszem tak, bo faza dyniowa trwa u mnie w najlepsze. Szkoda by było nie wykorzystać potencjału dyni. Wzmacnia system immunologiczny, co o tej porze roku jest nie do przecenienia, działa odkwaszająco. Ma małą zdolność wiązania azotanów z gleby, dlatego nawet jeśli kupisz dynię w supermarkecie, przyniesiesz do domu okaz eko.

Babka jest w cudownie energetyzującym kolorze, idealna na pochmurne, bure dni. Mięciutka, wilgotna i co dzień to lepsza. Do upieczenia babki użyłam mąki orkiszowej i oleju zamiast masła, same zalety!

Jeśli pieczesz babkę z tradycyjnej mąki pszennej, dodaj tylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zwiększona porcja przeznaczona jest do cięższej mąki orkiszowej, której tutaj użyłam. I słodkości mogą być zdrowe!

Składniki:

  • 250 g purée z dyni
  • 4 jajka L
  • 350 g mąki orkiszowej 630
  • 220 g cukru/ksylitolu
  • 150 ml oleju
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • kilka łyżek soku z pomarańczy

Wykonanie:

  • jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Jajka powinny potroić objętość. Do masy, cały czas ubijając dodawać porcjami olej i purée z dyni. Na koniec wmieszać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę otartą z wyparzonej pomarańczy. Można dodać kilka łyżek soku z pomarańczy
  • wlać ciasto do foremki. Użyłam foremki silikonowej, która nie wymaga smarowania. Jeśli używasz formy metalowej, wysmaruj ją tłuszczem i wysyp mąką
  • piec w 170`C 60 minut, do suchego patyczka. Początkowo, około 10 minut studzić w foremce, potem wytrząsnąć babkę i studzić na kratce. Podawać posypaną cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *