Babka z dyniฤ
? Owszem tak, bo faza dyniowa trwa u mnie w najlepsze. Szkoda by byลo nie wykorzystaฤ potencjaลu dyni. Wzmacnia system immunologiczny, co o tej porze roku jest nie do przecenienia, dziaลa odkwaszajฤ
co. Ma maลฤ
zdolnoลฤ wiฤ
zania azotanรณw z gleby, dlatego nawet jeลli kupisz dyniฤ w supermarkecie, przyniesiesz do domu okaz eko.
Babka jest w cudownie energetyzujฤ
cym kolorze, idealna na pochmurne, bure dni. Miฤciutka, wilgotna i co dzieล to lepsza. Do upieczenia babki uลผyลam mฤ
ki orkiszowej i oleju zamiast masลa, same zalety!
Jeลli pieczesz babkฤ z tradycyjnej mฤ
ki pszennej, dodaj tylko 2 ลyลผeczki proszku do pieczenia, zwiฤkszona porcja przeznaczona jest do ciฤลผszej mฤ
ki orkiszowej, ktรณrej tutaj uลผyลam. I sลodkoลci mogฤ
byฤ zdrowe!
Skลadniki:
- 250 g purรฉe z dyni
- 4 jajka L
- 350 g mฤ ki orkiszowej 630
- 220 g cukru/ksylitolu
- 150 ml oleju
- 2-3 ลyลผeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- skรณrka otarta z 1 pomaraลczy
- kilka ลyลผek soku z pomaraลczy
Wykonanie:
- jajka ubiฤ z cukrem na puszysty kogel-mogel. Jajka powinny potroiฤ objฤtoลฤ. Do masy, caลy czas ubijajฤ c dodawaฤ porcjami olej i purรฉe z dyni. Na koniec wmieszaฤ porcjami mฤ kฤ wymieszanฤ z proszkiem do pieczenia i skรณrkฤ otartฤ z wyparzonej pomaraลczy. Moลผna dodaฤ kilka ลyลผek soku z pomaraลczy
- wlaฤ ciasto do foremki. Uลผyลam foremki silikonowej, ktรณra nie wymaga smarowania. Jeลli uลผywasz formy metalowej, wysmaruj jฤ tลuszczem i wysyp mฤ kฤ
- piec w 170`C 60 minut, do suchego patyczka. Poczฤ tkowo, okoลo 10 minut studziฤ w foremce, potem wytrzฤ snฤ ฤ babkฤ i studziฤ na kratce. Podawaฤ posypanฤ cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐