Koktajlem z pieczonej dyni otwieram tegoroczny sezon dyniowy. Pierwsza porcja dyni upieczona i sukcesywnie zużywam przygotowane dyniowe purée do jesiennych dań. Pomarańczowa piękność idealnie nadaje się na śniadaniowy koktajl, ponieważ jest bogata w pektyny i syci na długo. Nie wspomnę o walorach zdrowotnych i leczniczych, bo tych posiada bez liku.

Walory zdrowotne proponowanego koktajlu podnosi do trzeciej potęgi dodatek pestek dyni i oleju dyniowego.
Dzięki zawartości celulozy ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii, zapobiega otyłości i gromadzeniu się cholesterolu, a to czyni ją idealnym posiłkiem przy odchudzaniu. Ponadto odkwasza organizm, dostarczy multum karotenu, cynku i potasu. Nie zapominaj o pestkach dyni — to źródło witaminy E, cynku i naturalnych antyoksydantów. Tutaj stanowią świetną posypką do koktajlu. Dodatek oleju z pestek dyni nie tylko smakuje oszałamiająco, ale zwiększy wchłanialność witamin.

Składniki:

  • 2 czubate łyżki purée z dyni
  • 1/4 świeżego ananasa
  • 1 gruszka
  • 1 banan
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka oleju z dyni
  • 200-250 ml wody mineralnej
  • pestki dyni — na posypkę

Wykonanie:

  • obrać owoce i imbir, pokroić na mniejsze kawałki
  • do blendera wlać wodę, następnie umieścić kolejne składniki. Zmiksować do pożądanej konsystencji
  • podawać zaraz po przygotowaniu posypane pestkami dyni

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *