Nowy sezon dyniowy i nowy sernik z cudownie pomarańczowym puree z dynii. Tym razem .dynia w połączeniu z czekoladowym smakiem i pasiastym wzorkiem. Sernik ma piękny kolor i ładnie prezentuje się na stole. Jest aksamitnie kremowy, nie za słodki, ten sernik posmakuje każdemu.
Prosty do upieczenia, a gdy masz upieczona dynię przygotowanie sernika nie zajmie wiele czasu. Przygotowany na spodzie z kruchego, bardzo chrupkiego ciasta. Idealny dla fanów i dynii i czekolady.
120 g mąki orkiszowej pół na pół 630 z pełnoziarnistą
80 g masła
1 łyżka kakao - opcjonalnie
szczypta soli
1 łyżka cukru/ksylitolu
500 g twarogu 3x mielonego
250 g mascarpone
3 jajka
2 łyżki mączki kukurydzianej
1 czubata szklanka cukru/ksylitolu
300 g puree z dynii
3 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
Wykonanie:
- składniki na kruche ciasto zagnieść do połączenia składników. Wylepić ciastem dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Piec w 200`C około 15 minut
- ser biały, mascarpone, mączkę kukurydzianą i cukier umieścić w misie miksera i zmiksować na gładka masę. Dodawać kolejno po 1 jajku, mieszając krótko tylko do połączenia składników. Połowę ciasta przełożyć do drugiej miski. Jedną część zmiksować z dyniowym puree i skórką otartą z 1 pomarańczy, drugą natomiast z przesianym przez sitko kakao. Wyregulować gęstość masy dyniowej i czekoladowej dolewając odpowiednią ilość mleka. Masy powinny mieć podobną gęstość. Wylewać na przygotowany spód naprzemiennie - jedną porcję ciasta ciemnego, jedną porcję ciasta żółtego. Gdy będzie dość gęste pomóc sobie trochę łyżką rozprowadzić ciasto na boki. Kolejne warstwy pod ciężarem masy będą rozlewać się same, a jeśli nie to rozpłyną się w piekarniku pod wpływem temperatury
- wstawić do nagrzanego piekarnika do 180`C i piec 15 minut, następnie zmiejszyć temperaturę do 150`C i piec kolejne 75 minut. Sernik jest upieczony, gdy boki są ścięte, środek pozostanie drżący. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Podawać schłodzony przez noc w lodówce
Uwagi: Proponuję użyć ciemnego kakao dobrej jakości. Odradzam czekoladę, nawet najbardziej gorzką i ciemną - nie uda się. Robiłam, efekt znikomy, a warstwa czekoladowa była w beżowym kolorze i smak mało czekoladowy.
7 komentarzy
Ten sernik,to niczym mistrzostwo :-). A jak oblednie wyglada. Robie dzisiaj purre i biore sie za pieczenie sernika :-).
OdpowiedzUsuńTyle miłych słów! Wielkie dzięki:)
OdpowiedzUsuńCuuuuudo:)a jakiej firmy polecasz kakao?
OdpowiedzUsuńHolenderskie, ciemne nigdy Cię nie zawiedzie:)
Usuńa gdzie ja kupie te holenderskie?:)
UsuńWspaniale się prezentuje, tak dostojnie
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!