Sernik dyniowo — czekoladowy

Nowy sezon dyniowy i nowy sernik z cudownie pomarańczowym purée z dyni. Tym razem dynia w połączeniu z czekoladowym smakiem i pasiastym wzorkiem. Sernik ma piękny kolor i ładnie prezentuje się na stole. Jest aksamitnie kremowy, nie za słodki, ten sernik posmakuje każdemu.

Prosty do upieczenia, a gdy masz upieczoną dynię, przygotowanie sernika nie zajmie wiele czasu. Przygotowany na spodzie z kruchego, bardzo chrupkiego ciasta. Idealny dla fanów i dyni i czekolady.

Składniki na foremkę 24 cm:

  • 120 g mąki orkiszowej pół na pół 630 z pełnoziarnistą
  • 80 g masła
  • 1 łyżka kakao — opcjonalnie
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru/ksylitolu
  • 500 g twarogu 3 x mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mączki kukurydzianej
  • 1 czubata szklanka cukru/ksylitolu
  • 300 g purée z dyni
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Wykonanie: 

  • składniki na kruche ciasto zagnieść do połączenia składników. Wylepić ciastem dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Piec w 200`C około 15 minut
  • ser biały, mascarpone, mączkę kukurydzianą i cukier umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Dodawać kolejno po 1 jajku, mieszając krótko tylko do połączenia składników. Połowę ciasta przełożyć do drugiej miski. Jedną część zmiksować z dyniowym purée i skórką otartą z 1 pomarańczy, drugą natomiast z przesianym przez sitko kakao. Wyregulować gęstość masy dyniowej i czekoladowej dolewając odpowiednią ilość mleka. Masy powinny mieć podobną gęstość. Wylewać na przygotowany spód naprzemiennie — jedną porcję ciasta ciemnego, jedną porcję ciasta żółtego. Gdy będzie dość gęste pomóc sobie trochę łyżką rozprowadzić ciasto na boki. Kolejne warstwy pod ciężarem masy będą rozlewać się same, a jeśli nie to rozpłyną się w piekarniku pod wpływem temperatury
  • wstawić do nagrzanego piekarnika do 180`C i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150`C i piec kolejne 75 minut. Sernik jest upieczony, gdy boki są ścięte, środek pozostanie drżący. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Podawać schłodzony przez noc w lodówce    

SMACZNEGO!

Uwagi:
Proponuję użyć ciemnego kakao dobrej jakości. Odradzam czekoladę, nawet najbardziej gorzką i ciemną — nie uda się. Robiłam, efekt znikomy, a warstwa czekoladowa była w beżowym kolorze i smak mało czekoladowy. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *