Domowa, złocista przyprawa do kurczaka

Dobra przyprawa to gwarancja sukcesu w kuchni. Niestety te sklepowe nafaszerowane są glutaminianem sodu i temu podobnymi niespodziankami. Zamiast kupować gotowe mieszanki, sama w kilka minut przygotujesz własną.

Doskonale skomponowana mieszanka przypraw ziołowych i korzennych nada wyśmienity smak i aromat drobiowym filetom i pieczonemu kurczakowi. Curry i papryka nada koloru i aromatu, a imbir, goździki i cynamon korzennej, słodkawej nuty.

Przyprawa może być używana do nacierania mięsa przed pieczeniem, smażeniem lub duszeniem, może również służyć do sporządzania sosów.

Możesz ją przygotować na dwa sposoby: użyć samych przypraw i pamiętać o posoleniu mięsa lub przyprawy od razu wymieszać z solą.

Składniki:

  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kilka goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

  • kolendrę i goździki rozetrzeć w moździerzu
  • odmierzyć i wymieszać wszystkie zmielone składniki. Przechowywać w słoiczku z zamknięciem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *