Dobra przyprawa to gwarancja sukcesu w kuchni. Niestety te sklepowe nafaszerowane są glutaminianem sodu i temu podobnymi niespodziankami. Zamiast kupować gotowe mieszanki, sama w kilka minut przygotujesz własną.
Doskonale skomponowana mieszanka przypraw ziołowych i korzennych nada wyśmienity smak i aromat drobiowym filetom i pieczonemu kurczakowi. Curry i papryka nada koloru i aromatu, a imbir, goździki i cynamon korzennej, słodkawej nuty.
Przyprawa może być używana do nacierania mięsa przed pieczeniem, smażeniem lub duszeniem, może również służyć do sporządzania sosów.
Możesz ją przygotować na dwa sposoby: użyć samych przypraw i pamiętać o posoleniu mięsa lub przyprawy od razu wymieszać z solą.
Składniki:
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżki kurkumy
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kilka goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- kolendrę i goździki rozetrzeć w moździerzu
- odmierzyć i wymieszać wszystkie zmielone składniki. Przechowywać w słoiczku z zamknięciem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂