Brokułowe spaghetti

Jeszcze jeden sposób na wykorzystanie surowego brokuła, bo tylko w tej postaci nasz organizm najpełniej wykorzysta jego wartości zdrowotne. Tu pesto z brokuła wkracza do akcji.

Makaron z brokułem można przygotować na wiele sposobów, np. w sosie serowym, czy śmietankowym. Proponuję wersję najzdrowszą i najbardziej dietetyczną, czyli z pesto brokułowym.

Do makaronu dodaj dobrego wędzonego łososia. To sprawi, że spaghetti nabierze bardzo wyrazistego smaku. Pomiń łososia, a otrzymasz wegetariański posiłek. Zapraszam na zdrowy, szybki i pyszny obiad!

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g spaghetti
  • pesto z brokuła
  • parmezan
  • wędzony łosoś- opcjonalnie

Wykonanie:

  • przygotuj pesto
  • ugotuj makaron wg wskazań na opakowaniu
  • ugotowany makaron odcedź na durszlaku. Przy odcedzaniu zachowaj 1/2 szklanki z gotowania makaronu
  • odcedzony makaron wymieszaj z pesto i dolewaj wg potrzeby wodę pozostawioną z gotowania makaronu
  • wyłóż porcje makaronu na talerze. Rozłóż pociętego na paski lub w kostkę wędzonego łososia. Posyp starym parmezanem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *