Jeszcze jeden sposób na wykorzystanie surowego brokuła, bo tylko w tej postaci nasz organizm najpełniej wykorzysta jego wartości zdrowotne. Tu pesto z brokuła wkracza do akcji.
Makaron z brokułem można przygotować na wiele sposobów, np. w sosie serowym, czy śmietankowym. Proponuję wersję najzdrowszą i najbardziej dietetyczną, czyli z pesto brokułowym.
Do makaronu dodaj dobrego wędzonego łososia. To sprawi, że spaghetti nabierze bardzo wyrazistego smaku. Pomiń łososia, a otrzymasz wegetariański posiłek. Zapraszam na zdrowy, szybki i pyszny obiad!
Składniki na 2 porcje:
- 250 g spaghetti
- pesto z brokuła
- parmezan
- wędzony łosoś- opcjonalnie
Wykonanie:
- przygotuj pesto
- ugotuj makaron wg wskazań na opakowaniu
- ugotowany makaron odcedź na durszlaku. Przy odcedzaniu zachowaj 1/2 szklanki z gotowania makaronu
- odcedzony makaron wymieszaj z pesto i dolewaj wg potrzeby wodę pozostawioną z gotowania makaronu
- wyłóż porcje makaronu na talerze. Rozłóż pociętego na paski lub w kostkę wędzonego łososia. Posyp starym parmezanem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂