Golonka duszona w kiszonej kapuście z cydrem

Świetne, rozgrzewające, syte i bardzo pożywne danie. Na zimowe, mroźne dni wymarzone. Golonka ugotowana w kiszonej kapuście smakuje wyjątkowo i jednocześnie za jednym zamachem przygotujesz prawie kompletną ucztę.

I w tym tłustym, choć niezbyt lekkostrawnym kawałku mięsa może znaleźć pozytywne i nawet zdrowotne aspekty. Gruba skóra i mięso golonki to bogactwo kolagenu i elastyny, które mają korzystny wpływ na nasze stawy, skórę, włosy i paznokcie.

Ten staropolski przysmak cieszy się szczególnym uznaniem wśród panów, ale i wśród pań znajdą się amatorki na to pyszne mięso, bo prawidłowo przygotowane rozpływa się dosłownie w ustach. Warto zaopatrzyć się w dobre mięso i kupić golonki u miejscowego rzeźnika.

Do przygotowania w domu polecam praktyczne, małe, przednie golonki. Świetnie smakują podane z purée ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem i kuflem piwa.

Składniki:

  • 4 przednie golonki
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • smalec do obsmażenia
  • 2-3 listki laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona w proszku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (wody) lub pół na pół z cydrem

Wykonanie:

  • golonki opalić lub zeskrobać ostrym nożem szczecinę. Dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć ze wszystkim stron na rozgrzanym smalcu
  • w sporym garnku wyłożyć połowę, wcześniej posiekanej kiszonej kapusty. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Na kapuście ułożyć golonki i pozostałą kapustę. Podlać całość bulionem lub 1,5 szklanki bulionu i 1,5 szklanki cydru i dusić do miękkości 2 godziny. W międzyczasie można golonki obrócić
  • podawać z purée ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *