Świetne, rozgrzewające, syte i bardzo pożywne danie. Na zimowe, mroźne dni wymarzone. Golonka ugotowana w kiszonej kapuście smakuje wyjątkowo i jednocześnie za jednym zamachem przygotujesz prawie kompletną ucztę.
I w tym tłustym, choć niezbyt lekkostrawnym kawałku mięsa może znaleźć pozytywne i nawet zdrowotne aspekty. Gruba skóra i mięso golonki to bogactwo kolagenu i elastyny, które mają korzystny wpływ na nasze stawy, skórę, włosy i paznokcie.
Ten staropolski przysmak cieszy się szczególnym uznaniem wśród panów, ale i wśród pań znajdą się amatorki na to pyszne mięso, bo prawidłowo przygotowane rozpływa się dosłownie w ustach. Warto zaopatrzyć się w dobre mięso i kupić golonki u miejscowego rzeźnika.
Do przygotowania w domu polecam praktyczne, małe, przednie golonki. Świetnie smakują podane z purée ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem i kuflem piwa.
Składniki:
- 4 przednie golonki
- 1 kg kiszonej kapusty
- smalec do obsmażenia
- 2-3 listki laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz
- papryka czerwona w proszku
- 3 szklanki bulionu warzywnego (wody) lub pół na pół z cydrem
Wykonanie:
- golonki opalić lub zeskrobać ostrym nożem szczecinę. Dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć ze wszystkim stron na rozgrzanym smalcu
- w sporym garnku wyłożyć połowę, wcześniej posiekanej kiszonej kapusty. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Na kapuście ułożyć golonki i pozostałą kapustę. Podlać całość bulionem lub 1,5 szklanki bulionu i 1,5 szklanki cydru i dusić do miękkości 2 godziny. W międzyczasie można golonki obrócić
- podawać z purée ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂