Kartoflanka, zupa ziemniaczana, absolutnie doskonała. Prosta, sycąca, bardzo pożywna i idealna na zimową porę. Nisko kłania się polska tradycja i aż się dziwię, że to tej pory nie znalazła się na blogu. Domowa, tradycyjna, idealna na ekonomiczny obiad. Możesz ją przygotować na wywarze z wędzonki, na koniec dodać jeszcze ulubioną kiełbasę lub pokrojoną wędzonkę z wywaru, a otrzymasz pyszne jednogarnkowe danie.

Ja zapraszam na wersję fit, ugotowaną na bulionie warzywnym, zagęszczoną zblendowanymi ziemniakami zamiast ciężkiej zasmażki. Zupie smaku i uroku dodaje wspaniały boczniak królewski. W zastępstwie możesz użyć pieczarek lub borowika.

Zapraszam na kartoflaną ucztę!

Składniki:

  • Około 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • por
  • 1/4 selera
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 1,5-2 l bulionu warzywnego
  • gałka muszkatołowa
  • 1-2 boczniaki królewskie
  • 1-2 łyżki masła ghee
  • śmietana
  • zielenina

Wykonanie:

  • obrać warzywa, pokroić w kostkę. W garnku, w którym gotujesz zupę rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Po kilku minutach dodać wszystkie pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i przesmażyć razem przez kilka minut. Zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować około 20 minut do miękkości 
  • w międzyczasie pokroić w cienkie plasterki grzybka i  obsmażyć na patelni lub zgrillować
  • wyłowić część ugotowanych, miękkich ziemniaków z zupy i zblendować. Dodać z powrotem do garnka, wymieszać całość i zagotować. Dodać zahartowaną śmietanę. Rozlać na talerze, rozłożyć zrumienione boczniaki i posypać posiekaną zieloną pietruszką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *