Kartoflanka, zupa ziemniaczana, absolutnie doskonaลa. Prosta, sycฤ
ca, bardzo poลผywna i idealna na zimowฤ
porฤ. Nisko kลania siฤ polska tradycja i aลผ siฤ dziwiฤ, ลผe to tej pory nie znalazลa siฤ na blogu. Domowa, tradycyjna, idealna na ekonomiczny obiad. Moลผesz jฤ
przygotowaฤ na wywarze z wฤdzonki, na koniec dodaฤ jeszcze ulubionฤ
kieลbasฤ lub pokrojonฤ
wฤdzonkฤ z wywaru, a otrzymasz pyszne jednogarnkowe danie.
Ja zapraszam na wersjฤ fit, ugotowanฤ
na bulionie warzywnym, zagฤszczonฤ
zblendowanymi ziemniakami zamiast ciฤลผkiej zasmaลผki. Zupie smaku i uroku dodaje wspaniaลy boczniak krรณlewski. W zastฤpstwie moลผesz uลผyฤ pieczarek lub borowika.
Zapraszam na kartoflanฤ
ucztฤ!
Skลadniki:
- Okoลo 1 kg ziemniakรณw
- 1 cebula
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- por
- 1/4 selera
- 2 listki laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- sรณl
- pieprz
- 1,5-2 l bulionu warzywnego
- gaลka muszkatoลowa
- 1-2 boczniaki krรณlewskie
- 1-2 ลyลผki masลa ghee
- ลmietana
- zielenina
Wykonanie:
- obraฤ warzywa, pokroiฤ w kostkฤ. W garnku, w ktรณrym gotujesz zupฤ rozgrzaฤ masลo i zeszkliฤ pokrojonฤ cebulฤ. Po kilku minutach dodaฤ wszystkie pozostaลe warzywa pokrojone w kostkฤ i przesmaลผyฤ razem przez kilka minut. Zalaฤ bulionem, dodaฤ przyprawy i gotowaฤ okoลo 20 minut do miฤkkoลciย
- w miฤdzyczasie pokroiฤ w cienkie plasterki grzybka i obsmaลผyฤ na patelni lub zgrillowaฤ
- wyลowiฤ czฤลฤ ugotowanych, miฤkkich ziemniakรณw z zupy i zblendowaฤ. Dodaฤ z powrotem do garnka, wymieszaฤ caลoลฤ i zagotowaฤ. Dodaฤ zahartowanฤ ลmietanฤ. Rozlaฤ na talerze, rozลoลผyฤ zrumienione boczniaki i posypaฤ posiekanฤ zielonฤ pietruszkฤ
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐