Roladki schabowe z wędzoną śliwką

Roladki schabowe, soczyste, bez panierki to pyszna alternatywa dla popularnego schaboszczaka. Roladki nadziewane wędzoną śliwką, niby zwykłe schabowe, a za sprawą dodatków smakują rewelacyjnie. Najpierw obsmażone na patelni, następnie duszone w aromatycznym sosie, również z dodatkiem śliwek. Najlepiej przygotować je od razu w większej ilości, a masz zapewniony obiad na kilka dni.

Składniki:

  • 10 plastrów schabu
  • 10 plastrów boczku
  • 10 wędzonych śliwek+4
  • musztarda
  • 1 listek laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • cebula — opcjonalnie
  • 2 łyżki mąki
  • smalec do smażenia
  • sól, pieprz
  • bulion warzywny
  • 2-3 łyżki śmietany

Wykonanie:

  • na każdym kawałku rozbitego pod płatem folii spożywczej mięsa położyć plasterek boczku, kawałek cebuli i 1 wędzoną śliwkę, następnie zawinąć jak gołąbka. Można spiąć wykałaczką lub owinąć nitką
  • każdą roladkę obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rumiano.  Zalać bulionem, tak, by przykryć roladki przynajmniej do 3/4 wysokości. Do sosu dorzucić resztę śliwek i przyprawy. Dusić do miękkości około 30-40 minut
  • gotowy sos zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z kluskami lub purée ziemniaczanym i czerwoną kapustą

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *