Roladki schabowe, soczyste, bez panierki to pyszna alternatywa dla popularnego schaboszczaka. Roladki nadziewane wędzoną śliwką, niby zwykłe schabowe, a za sprawą dodatków smakują rewelacyjnie. Najpierw obsmażone na patelni, następnie duszone w aromatycznym sosie, również z dodatkiem śliwek. Najlepiej przygotować je od razu w większej ilości, a masz zapewniony obiad na kilka dni.
Składniki:
- 10 plastrów schabu
- 10 plastrów boczku
- 10 wędzonych śliwek+4
- musztarda
- 1 listek laurowy
- kilka kulek ziela angielskiego
- cebula — opcjonalnie
- 2 łyżki mąki
- smalec do smażenia
- sól, pieprz
- bulion warzywny
- 2-3 łyżki śmietany
Wykonanie:
- na każdym kawałku rozbitego pod płatem folii spożywczej mięsa położyć plasterek boczku, kawałek cebuli i 1 wędzoną śliwkę, następnie zawinąć jak gołąbka. Można spiąć wykałaczką lub owinąć nitką
- każdą roladkę obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rumiano. Zalać bulionem, tak, by przykryć roladki przynajmniej do 3/4 wysokości. Do sosu dorzucić resztę śliwek i przyprawy. Dusić do miękkości około 30-40 minut
- gotowy sos zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z kluskami lub purée ziemniaczanym i czerwoną kapustą
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂