Tatar, befsztyk tatarski to samodzielne danie serwowane najczęściej jako przystawka. Tatar przygotowuje się z mielonego lub siekanego mięsa wołowego, najwyższej jakości z dodatkiem żółtka, cebulki i oleju. Nieobowiązkowymi dodatkami, ale bardzo pożądanymi są: marynowane grzybki, ogórek konserwowy, a w niemieckim wydaniu sardele i kapary.

Tatar spożywany jest na surowo, bez obróbki termicznej, zatem mięso i jaja powinny być pierwszej świeżości.

Tatar to nieodłączny element imprezowego bufetu. Dziś bardzo ekskluzywny w racji i dostępności i ceny polędwicy wołowej.

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 2 żółtka jaj
  • cebula
  • ogórek konserwowy
  • grzybki marynowane
  • sól
  • pieprz
  • sos Worcestershire, Tabasco — opcjonalnie
  • olej –  2-4 łyżki
  • woda – 2  łyżki
  • 2 łyżeczki musztardy

Wykonanie:

  • mięso zmielić na drobnych oczkach sitka. Doprawić pieprzem i solą, jeśli lubisz kilkoma kroplami sosu Worcestershire lub Tabasco. Dodać olej, mineralną wodę gazowaną, musztardę i dokładnie wyrobić, aż mięso będzie jednolite i lśniące
  • posiekać w drobną kostkę wszystkie dodatki: cebulę, ogórek konserwowy i grzybki marynowane
  • z mięsa uformować dowolnej wielkości porcje, a w każdej porcji  zrobić na środku wgłębienie na żółtko jaja. Możesz zrobić wiele małych porcji tatara, a w zagłębienie ułożyć wówczas żółtka przepiórczych jajeczek. Dookoła ułożyć wieniec z pokrojonych dodatków
  • do tatara podawać ciemne lub jasne pieczywo, czerwone wino lub kieliszek zimnej, gatunkowo dobrej czystej wódki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *